Почина жената с трансплантирани свински бъбрек и сърдечна помпа

0
Лиза Пизано - пионерът в ксенотрансплантацията, оставила неизмеримо наследство
Лиза Пизано - пионерът в ксенотрансплантацията, оставила неизмеримо наследство Снимка: Инстаграм

Лиза Пизано - пионерът в ксенотрансплантацията, оставила неизмеримо наследство

Лиза Пизано, първият човек с трансплантирани механична сърдечна помпа и генномодифициран свински бъбрек, почина в неделя, съобщиха от нюйоркската университетска болница "Langone Health", където беше извършена сложната операция.

Пизано бе световноизвестна със своята смелост и принос към медицината, който може да промени бъдещето на трансплантациите.

На 12 април Лиза Пизано се подложи на революционната трансплантация, която включваше механична сърдечна помпа и генномодифициран бъбрек от свиня. За съжаление, органът не започна да функционира поради ограничен кръвен поток и бе отстранен на 29 май. Случаят на Пизано отбеляза първата в света трансплантация на механична сърдечна помпа, втората трансплантация на генномодифициран свински бъбрек на жив реципиент и първата трансплантация на животинска тимусна жлеза в световен мащаб.

„Приносът на Лиза към медицината, хирургията и ксенотрансплантациите не може да бъде оценен. Тя ни помогна да се доближим до бъдеще, в което никой не трябва да умира, за да живее друг човек“, заяви д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантация "Langone" на Нюйоркския университет, предаде CNN.

По време на пресконференция след процедурата, Пизано сподели, че дори ако трансплантацията не проработи за нея, тя може да помогне на някой друг в бъдеще. Смелостта и алтруизмът на Пизано вдъхновиха мнозина и поставиха основите на бъдещи медицински иновации.

Статистиката на Мрежата за осигуряване и трансплантация на органи разкрива, че на всеки осем минути към списъка на чакащите за трансплантация се добавя още един човек, а 17 души от този списък умират всеки ден, чакайки орган. Ксенотрансплантацията, която включва използването на органи от други видове, е потенциално решение на недостига на налични донорски органи, отбелязват експерти.

Лекарите в САЩ извършват ксенотрансплантации в редки случаи с разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата. Разрешението в случая на Пизано беше дадено в рамките на така наречената „състрадателна употреба“ - практика, която позволява на неизлечимо болни пациенти без други възможности за лечение да получат достъп до експериментални медицински практики и продукти.

Пизано страдаше от сърдечна недостатъчност и краен стадий на бъбречно заболяване, което изискваше рутинна диализа. Поради тези здравословни проблеми, стандартна трансплантация беше невъзможна за нея. Преди ксенотрансплантацията тя беше опитала всички възможни методи за лечение и се надяваше операцията да ѝ позволи да прекара повече време с внуците си.

Генетично модифицираният свински бъбрек, който бе присаден на Пизано, бе създаден така, че да избегне атакуването му от човешките антитела. Тимусната жлеза на прасето, която играе роля за имунната система, също бе трансплантирана, за да помогне на тялото ѝ да приеме органа. Въпреки усилията на медицинския екип, бъбрекът бе отстранен през май, след като бе установено, че не допринася достатъчно за продължаването на режима на имуносупресия.

„Смелостта на Пизано даде надежда на хиляди хора, живеещи с краен стадий на бъбречна или сърдечна недостатъчност, които скоро биха могли да се възползват от алтернативно снабдяване с органи. Нейното наследство ще продължи да живее“, каза д-р Монтгомъри.

Смъртта на Лиза Пизано остави дълбок отпечатък в медицинската общност и света. Нейната смелост и решителност да опита новаторски медицински процедури откриха нови възможности и надежди за много други пациенти, които се борят със сериозни заболявания. Въпреки трудностите и неуспехите, нейната жертва и дух на алтруизъм ще останат вдъхновение за бъдещите поколения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Наблюдател
    Комедианти от първата снимка, за три години постигнахте "огромен успех", успяхте да съсипете граденото с много труд, усърдие...
  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!