Във ВМА трансплантираха черен дроб на жена

0

В момента пациентката се намира в реанимация и е в стабилно състояние, съобщи проф. Ивелин Такоров

Специалисти от ВМА извършиха поредна успешна чернодробна трансплантация.

На 25 юни 2024 година, екип от специалисти на Военномедицинска академия (ВМА) извърши поредната чернодробна трансплантация, която е третата за тази година и 101-вата от началото на трансплантационната програма на лечебното заведение.

Донорът и реципиентът в този случай са 48-годишни жени. Трансплантацията протече в стандартен времеви интервал от около 6 часа. В момента пациентката се намира в реанимация и е в стабилно състояние, съобщи проф. Ивелин Такоров, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

По-рано през деня, екип начело с доц. Васил Михайлов беше транспортиран със самолет C-27J „Spartan“ от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до варненската УМБАЛ "Света Марина" ЕАД, където беше реализирана донорската ситуация.

Ръководството на ВМА изрази своята изключителна благодарност към близките на донора, които в този труден момент са дали съгласието си за експлантацията на органите. Специални благодарности бяха отправени към екипажа на Военновъздушните сили с командир капитан Йордан Димитров, помощник-командир майор Евгени Златанов и борден инженер старши лейтенант Преслав Димитров, както и към колегите от Кръвния център на ВМА за бързата реакция по осигуряване на тромбоцитен концентрат.

Признателност беше изразена и към Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и към колегите от УМБАЛ "Света Марина" ЕАД за добрата организация и съдействие при осъществяването на експлантационния процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари