Почина сценаристът на „Китайски квартал“ Робърт Таун

0
Сценаристът почина в понеделник в дома си в Лос Анджелис
Сценаристът почина в понеделник в дома си в Лос Анджелис Снимка: АП / БТА / Архив

Сценаристът почина в понеделник в дома си в Лос Анджелис

Робърт Таун, сценаристът на емблематичния филм „Китайски квартал“ от 1974 г., почина в понеделник в дома си в Лос Анджелис, заобиколен от семейството си. Той е бил на 89 години.

Таун е известен най-вече със сценария си към „Китайски квартал“, с участието на Джак Никълсън и Фей Дънауей. Филмът разказва историята на частен детектив от 30-те години на миналия век, който се озовава в мрежа от корупция и измами, докато разследва изневяра. Сюжетът, изпълнен със суспенс, мрачната атмосфера и майсторски написаните диалози превръщат „Китайски квартал“ в класика на американското кино и му печелят „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий.

Освен „Китайски квартал“, Таун е написал и сценариите за други емблематични филми, включително „Мисията невъзможна“ (1996) и „Мисията невъзможна 2“ (2000), „Последният детайл“ (1973) и „Шампоан“ (1975). Той е работил и по некредитирани сценарии за филми като „Бони и Клайд“ (1967) и „Кръстникът“ (1972).

През 1973 г. Таун получава рядка чест, когато режисьорът на „Кръстникът“ Франсис Форд Копола му благодари в речта си при приемането на „Оскар“ за сценария на трогателната сцена в градината между Ал Пачино и Марлон Брандо.

Таун е не само плодовит сценарист, но и режисьор на няколко филма, включително „Добър лош човек“ (1973) и „Енергия“ (1980).

Смъртта на Таун е загуба за света на киното. Той ще бъде запомнен като майстор на сценария, чиито истории са завладявали и провокирали публиката в продължение на десетилетия.

Кариерата на Робърт Таун в цифри:

  • 1 „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий („Китайски квартал“, 1974)
  • 3 номинации за „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий („Последният детайл“, 1973; „Шампоан“, 1975; „Мисията невъзможна“, 1996)
  • 2 филма в класацията на Американския филмов институт за 100-те най-велики американски филма („Китайски квартал“ (#93); „Кръстникът“ (#2))
  • Сценарист на 11 филма, режисьор на 4 филма
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари