Почина д-р Здравко Киряков

0
Той бе основателят на клиниката по диализно лечение в УМБАЛ "Александровска"
Той бе основателят на клиниката по диализно лечение в УМБАЛ "Александровска"

Той бе основателят на клиниката по диализно лечение в УМБАЛ "Александровска"

Медицинската общност в България е в траур след кончината на изтъкнатия нефролог професор Здравко Киряков.

Тъжната вест съобщиха от УМБАЛ "Александровска".

Д-р Киряков е известен като пионер в областта на диализното лечение в страната и основател на Клиниката по диализно лечение в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" в София.

Професор Киряков е роден на 24 февруари 1937 година в град Стара Загора. След завършване на Висшия медицински институт в София, той специализира диализно лечение в реномираните клиники "Шарите" и "Бух" в Берлин. Завърнал се в България, той инициира мащабен проект за създаване на мрежа от диализни центрове в цялата страна.

Под ръководството на професор Киряков са открити 63 центъра за диализа, а той въвежда и метода на перитонеалната диализа в България. Неговата визионерска дейност поставя основите на съвременното диализно лечение в страната.

Професионалната кариера на Здравко Киряков е белязана от множество постижения и признания. Той е бил член-кореспондент на Американската асоциация по нефрология и редовен член на Световната, Европейската и Германската асоциации по нефрология. Освен това, професор Киряков е заемал поста президент на Асоциацията на балканските градове по нефрология, хемодиализа, трансплантация и изкуствени органи.

От създаването ѝ през 1967 година до 2000 година, професор Киряков ръководи Клиниката по диализно лечение в УМБАЛ "Александровска". Той е основател и на Катедрата (клиничен център) по диализа към Медицинския факултет на Медицинския университет в София. В знак на признание към неговия принос, от 2001 година Клиниката за диализно лечение в Александровска болница носи неговото име.

Ръководството и екипът на УМБАЛ "Александровска" изразяват своите най-искрени съболезнования към семейството и близките на професор Киряков. Неговата кончина е огромна загуба не само за медицинската общност, но и за цялото българско здравеопазване.

Професор Здравко Киряков оставя след себе си богато наследство в областта на нефрологията и диализното лечение. Неговият принос за развитието на тази медицинска специалност в България е неоценим. Той ще бъде запомнен като един от най-изтъкнатите български нефролози, чиято работа е спасила и подобрила живота на хиляди пациенти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари