По-високи сметки за ток за юли

5
Рекордните температури, които бяха отчетени в средата на месеца, доведоха до дни с много високо потребление на ток заради климатици
Рекордните температури, които бяха отчетени в средата на месеца, доведоха до дни с много високо потребление на ток заради климатици Видео: NOVA

Рекордните температури, които бяха отчетени в средата на месеца, доведоха до дни с много високо потребление на ток заради климатици

През месец юли абонатите на електроразпределителните дружества в цялата страна ще получат по-високи сметки за електроенергия. Причините за това са две: рекордните температури, които повишиха потреблението на електричество заради използването на климатици и други охлаждащи уреди, и новите тарифи, които влязоха в сила от началото на месеца.

Увеличено потребление на електроенергия заради жегите

По данни на „Електрохолд”, който обслужва Западна България, средното потребление за месец юли 2023 година е било 179 киловатчаса. За същия период тази година, до вчерашния ден, средното потребление е нараснало до 192 киловатчаса. Очаква се средната сметка да се увеличи с няколко лева, като точната сума ще зависи от индивидуалното потребление на всеки абонат.

Тихомир Биковски, собственик на магазин, коментира, че очаква по-висока сметка за електроенергията този месец. „В най-горещите дни го охлаждам с вентилатор, по-рядко пускам климатик. Очаквам да има увеличение, любопитно ми е колко ще бъде. Миналата година беше също висока сметката,” споделя той. Биковски очаква сметката му да нарасне с поне 20 процента.

Компенсации за бизнеса и икономии за домакинствата

Петър Стефанов, който държи ресторант във Велико Търново, също отбелязва рязко увеличение в потреблението на ток през горещите дни. „Правихме едни сравнения с миналата година, че сметките този месец юни са с около 30 процента по-високи от миналия и това е преди да скочи драстично токът, който стигна доколкото помня 1500 лв. за мегават”, казва той.

В отговор на повишените разходи за електроенергия, Народното събрание въведе компенсации за бизнеса, за да предотврати фалити. Битовите потребители обаче трябва да разчитат на икономии. Станимира Борисова, жителка на София, споделя, че включва климатика по-рядко през лятото, за да спести средства. „Зимата плащаме около 500 лв., защото имаме два електромера, а през летните месеци намалява с около 100 лв.”, обяснява тя.

По-ниски сметки за отопление заради меката зима

След нетипично топлата зима и краткият отоплителен сезон, който приключи на 31 март, прогнозата е за по-ниски сметки за тези, които се отопляват с радиатор. Милена Стоянова, управител на енергиен доставчик, посочва, че продължителността на отоплителния сезон тази година е била 149 дни, сравнено с 172 дни за миналата година. Това намаление се отразява и в изравнителните сметки, които показват между 30 и 60 лева по-малко за потребителите в София.

Препоръки за икономии на електроенергия

За да намалим разходите си за електроенергия, енергийните експерти препоръчват няколко практични мерки. „Проветряваме за кратко и бързо през зимата, затваряме добре кранчетата на водата, така че да не я хабим излишно. Намаляваме термостатния вентил с една степен, когато ни няма”, съветва Милена Стоянова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Митьо
    Като отидем да живеем отново в пещерите ще икономисаме.То май натам е тръгнало.
  • 7
    4
    до 2
    Икономични викаш?!? Направо връщат енергия обратно в мрежата!😁😁😁
  • 0
    3
    до 2
    Ами разхлаждай се с печката на дърва тогава!
  • 1
    2
    Иванов
    А уж климатиците са икономични и т.н.
  • -2
    1
    инженер
    Ами по високите сметки за ток са от климатиците. Не може хем душата в рая хем онзи до края.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...