Планират нови индустриални паркове в Стара Загора и Аксаково

0
Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов
Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов Снимка: БТА

Засега обаче няма осигурено финансиране за проектите, вероятно такова ще се търси от Световната банка или ЕБВР

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов, по време на парламентарния контрол, представи амбициозни планове за развитие на индустриалните паркове в България. В рамките на новата Концепция за развитие на индустриалните паркове и зони, се предвижда създаването на два нови обекта - индустриален и логистичен хъб край Стара Загора и индустриален парк в Аксаково. Тези зони са стратегически разположени в ключови региони на страната и имат за цел да привлекат значими инвестиции.

Индустриалният парк в Стара Загора ще бъде изграден на територията на бившето летище, което се намира на около 15 километра от града. Теренът, с площ от 2200 декара, е собственост на Държавната консолидационна компания и предоставя отлични възможности за развитие чрез публично-частно партньорство. В същото време, индустриалният парк в Аксаково ще се простира на впечатляващите 4500 декара, като се очаква да придобие национално значение.

Министър Николов уточни, че за двата индустриални парка е необходимо финансиране в размер на 12 милиона лева – 3,5 милиона за проекта в Стара Загора и 8,5 милиона за този в Аксаково. Към момента тези средства не са осигурени, но се разглеждат различни варианти за финансиране, включително чрез Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

На въпрос относно индустриалните паркове в други региони, министърът заяви, че на територията на община Благоевград все още няма съществуващ парк. Националната компания "Индустриални зони" притежава имот в Симитли с площ от 150 декара, който се подготвя за продажба. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на август, след което ще последва инвестиция от около 5 милиона лева и създаване на 25 нови работни места.

Министър Николов подчерта, че в основата на новата Концепция за развитие на индустриалните паркове и зони е заложен нов подход, който се основава на регионалния принцип и е обвързан с конкретни сектори. В нея са дефинирани осем проекта, които включват както модернизация на съществуващи паркове, така и изграждане на нови.

Сред проектите са индустриалният парк в Божурище, индустриалният логистичен парк в Бургас, индустриалните паркове Видин и Плевен-Телиш, свободната зона - Русе, икономическата зона Доброславци, както и новите хъбове в Стара Загора и Аксаково. Тези инициативи ще се реализират чрез основния инструмент на Министерството на икономиката - Националната компания "Индустриални зони".

Министърът подчерта, че Концепцията за развитие на индустриалните паркове и зони е важна стъпка към създаването на Национална индустриална стратегия, която ще заложи политиката за развитие на всички индустриални паркове в страната, независимо от тяхната собственост. Основен приоритет ще бъде подкрепата на зелена и кръгова икономика, включваща изграждането на енергийно ефективни проекти за чиста енергия и зелен транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари