Пламен Абровски: Предстоят фалити на земеделци

0
Имаме крещяща нужда от поземлена реформа
Имаме крещяща нужда от поземлена реформа Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Земеделските производители се чувстват излъгани, смята адвокатът

Напрежение в земеделския сектор: Отложени субсидии и искане за среща с финансовия министър.

Българските зърнопроизводители са изправени пред сериозно предизвикателство, след като обещаните от държавата 325 милиона лева субсидии не са изплатени в пълен размер. Земеделците са получили първия транш от 200 милиона лева, но остатъкът от 125 милиона лева е отложен за края на ноември 2024 година. Тази ситуация предизвиква значително напрежение в сектора, като производителите остават в стачна готовност и настояват за среща с финансовия министър, за да получат яснота относно точните срокове за изплащане на средствата.

Адвокатът по земеделско право Пламен Абровски коментира ситуацията в ефира на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR, като подчерта, че проблемите в сектора имат по-дълбоки корени: "Това, на което сме свидетели в момента е буря в чаша вода. Всичко идва от липсата на ясна и конкретна комуникация", заяви той.

Абровски посочи, че още от февруари 2024 година е имало подобна ситуация, при която са били обещани средства, но реални действия не са били предприети навреме. Той подчерта, че земеделските производители се чувстват подведени, тъй като им е било гарантирано получаването на всички средства до края на септември 2024 година, но в актуализирания бюджет тези пари липсват.

Според адвоката, Министерството на финансите е било наясно с проблема преди крайния срок и е можело да информира земеделците своевременно, вместо да ги оставя в неведение. Той акцентира върху уязвимостта на сектора и предупреди, че липсата на обещаните средства може да доведе до фалити на земеделски производители.

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че Европейската комисия е поставила краен срок за отпускането на средствата - до края на декември 2024 година. Това означава, че ако финансирането не бъде осигурено до тогава, съществува риск средствата да не бъдат получени изобщо.

Абровски критикува и липсата на дългосрочни политики и реформи в земеделския сектор. "Имаме крещяща нужда от поземлена реформа, защото това, което прие Народното събрание като последни изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи не работи", категорично заяви той.

Експертът подчерта необходимостта от ясна и прозрачна комуникация между държавните институции и земеделските производители, както и от разработването на устойчиви стратегии за развитие на сектора. Без тези ключови елементи, според него, рискът от повтарящи се кризи и несигурност в земеделието остава висок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари