Земеделски производители от Русе са готови за стачни действия

0
Земеделците настояват за спешна среща с финансовия министър
Земеделците настояват за спешна среща с финансовия министър Снимка: БГНЕС

Земеделците настояват за спешна среща с финансовия министър

Земеделските производители в Русенска област са на крачка от обявяване на стачни действия, след като вчерашната среща с министъра на земеделието не доведе до желаните резултати. Ситуацията остава напрегната, като стопаните настояват за спешни мерки в подкрепа на сектора.

Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изразиха своето недоволство от липсата на конкретни ангажименти относно изплащането на втория транш от т.нар. "украинска помощ". Те настояват за незабавна среща с министъра на финансите, за да се уточнят детайлите по изплащането на обещаната подкрепа.

Споразумението, постигнато през февруари 2024 година, предвиждаше пълният размер на помощта да бъде изплатен до края на септември. Въпреки това, към настоящия момент процесът по изплащане все още не е започнал, което поставя земеделците в изключително трудна ситуация.

От Министерството на земеделието уверяват, че в рамките на следващите дни ще стартира изплащането на 60 процента от помощта, а останалата сума се очаква да бъде преведена до края на ноември. Това забавяне обаче може да има сериозни последици за вече затруднените производители в региона.

Милен Коев, председател на Регионален съюз на фермерите - Дунавско зърно, алармира за критичното състояние на сектора: "Добивите са критично ниски спрямо разходите и много фермери трудно ще започнат есенна кампания". Той подчерта, че "украинската помощ" е от жизненоважно значение за оцеляването на земеделските стопани в региона.

Ситуацията в Русенско е показателна за предизвикателствата, пред които са изправени земеделските производители в цялата страна. Ниските добиви, съчетани с високите производствени разходи, поставят под въпрос способността на много фермери да продължат своята дейност и да се подготвят адекватно за предстоящата есенна сеитба.

Очаква се в следващите дни да има интензивни преговори между представителите на земеделския сектор и държавните институции. Целта е да се намери бързо и ефективно решение, което да предотврати потенциална стачка и да осигури необходимата подкрепа за земеделските производители в този критичен момент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    весо
    По добре е произведено в България но канцеларушките да ги проверяват колко декари обработват,че изораха поляни и край пътни банкети
  • 3
    3
    БЗНС
    Нека да протестират земеделците ! Те дават рента на собствениците на българска земеделска земя. Следователно когато земеделците са добре и собствениците са добре и България е добре. Цяла България /над 90% / ги подкрепя !
  • 6
    2
    До пффф
    Ами като не искаш произведено в България,трови се с лайната,които бяхме задължени да изкупуваме от УСрайна бе,малоумник прост - ама те май нещо не са качествени,не подлежат на контрол от ЕС и са блъскани с всякакви отрови,а ?
  • -7
    1
    Пффф
    Няма такава лакома сган. Дай, дай, дай, още дай! До такава степен са ми опротивяли, че като видя "Произведено в България" и бягам от него! Не ви искам продуктите ви бе! Не ги искам!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари