Петър Янков: Прогнозата ми е за още валежи и гръмотевични бури

2
По негови думи прогнозите, че лятото се завръща, са неверни и лошото време ще продължи поне до 5 юни
По негови думи прогнозите, че лятото се завръща, са неверни и лошото време ще продължи поне до 5 юни

По негови думи прогнозите, че лятото се завръща, са неверни и лошото време ще продължи поне до 5 юни

Потопи ще заливат страната ни цяла седмица, а апокалиптичната обстановка ще се усложни от гръмотевични бури и градушки.

Мрачната прогноза направи пред "България Днес" синоптикът Петър Янков, като призова отговорните институции да вземат мерки за почистване на корита на реки и градски шахти, за да не се стигне до големи наводнения.

"Прогнозата ми е много лоша, но силно се надявам да не се сбъдне. От вторник до събота другата седмица ще има интензивни валежи, като в началото ще бъдат предимно в Западна България, а след това ще се пренесат и по Черноморието. Очакванията са да паднат между 50 и 100 литра на квадратен метър. Най-тежко ще е положението в петък и събота, така че бъдете особено внимателни. Възможни са и силни гръмотевични бури. Лошото време се дължи на пренос от запад на влажни въздушни маси, познати като атлантически нахлувания. Положението ще е сериозно не само у нас, но и на почти целите Балкани - Сърбия, западните части на Румъния и Северна Македония", разясни Янков.

По негови думи прогнозите, че лятото се завръща, са неверни и лошото време ще продължи поне до 5 юни. Дългосрочната прогноза сочи, че едва след тази дата ще има подобрение на атмосферните условия и температурите ще се повишат.

Слабите валежи започват още днес, като ще бъдат в източните райони на страната, но до следобед ще спрат. На запад също ще има превалявания и прегърмявания, но без градушки. Утре валежите ще продължат, като в централните и източните части на България ще има повече слънце.

"От двата почивни дни в неделя ще е по-подходящо за преходи в планината, тъй като очакванията са за по-малко валежи. По Южното Черноморие ще има умерено вълнение, но и предпоставки за мъртви течения, така че не препоръчвам да се влиза във водата. По-добре хората да заложат само на разходките по плажа и гледките към морето", казва още един от най-добрите български синоптици - Петър Янков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари