Петър Янков: Предстои рязко захлаждане и валежи

0
Лятото отстъпва място на есента
Лятото отстъпва място на есента Снимка: Bulgaria On Air

Лятото отстъпва място на есента

Последните дни на септември ще зарадват любителите на топлото време с почти летни температури, достигащи до 34 градуса по Целзий. Това е чудесна възможност за посещение на българското Черноморие преди настъпването на есенните хладини. Синоптикът Петър Янков сподели прогнозата за времето в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Според метеорологичната прогноза, петък и събота ще бъдат слънчеви и приятни, с температури между 29 и 34 градуса. Възможно е да се образуват краткотрайни утринни мъгли в някои райони на страната.

Рязка промяна в атмосферните условия се очаква от неделя. "С превалявания главно в западните и югозападните части от страната. С понижение на температурите - ще бъдат между 19 и 24 градуса. Рязко е - ще се понижат с 5-8 градуса. Валежните зони ще обхванат западните части от страната. В понеделник валежите постепенно ще спират, но ще продължат в Южна България. Очакват се валежни количества до 30-40 литра на квадратен метър", обясни Янков.

В планинските райони с надморска височина над 2500 метра се очакват снеговалежи, които обаче няма да образуват трайна снежна покривка.

Началото на октомври ще донесе типично есенно време със сутрешни мъгли и дневни температури между 22 и 28 градуса, което е в нормалните граници за сезона. Синоптикът прогнозира по-сериозни валежи и чувствително застудяване в края на първата десетдневка на октомври. "Сериозни валежи с чувствително захлаждане се очаква в края на първата десетдневка от октомври. Ще има валежи след 5 октомври. Сериозното захлаждане ще бъде в периода 8-10 октомври и ще се образува трайна снежна покривка над 2500 метра височина", уточни Янков.

Интересно е да се отбележи, че тези метеорологични промени ще засегнат главно територията на България, докато съседните Гърция и Турция ще бъдат подминати от тези процеси. В същото време, Западна Европа ще се радва на слънчево време с температури между 14 и 16 градуса през почивните дни.

Синоптикът предупреждава, че времето ще стане по-динамично в края на следващата седмица, когато студени и влажни въздушни маси от Атлантическия океан бързо ще се придвижат към Балканите.

В заключение, Петър Янков съветва: "Вятърът от понеделник ще започва да стихва, а чадърът няма да бъде толкова необходим, колкото връхната дреха".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари