PESA Bydgoszcz SA ще достави новите влакове вместо Stadler

0
Промяна на изпълнителя за доставка на 35 мотрисни влака
Промяна на изпълнителя за доставка на 35 мотрисни влака

Промяна на изпълнителя за доставка на 35 мотрисни влака

Полската компания "Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA" е определена като нов изпълнител за доставка на 35 мотрисни влака по Закона за обществените поръчки, след като първоначално класираната компания "Stadler Polska Sp. Z.o.o." се отказа от договора. От "Stadler" обявиха своето решение чрез официално писмо до Министерството на транспорта и съобщенията, в което се позовават на чл. 37, ал. 7 от договора, с искане той да бъде прекратен. Компанията също така информира, че се оттегля от процедурата за доставка на мотрисните влакове.

Договорът с "Stadler" беше подписан на 26 април 2024 г. и включваше доставка на 7 броя двуетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака с капацитет от минимум 300 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонала. Финансирането за този проект идва от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Първоначално предвиденият срок за предоставяне на банкова гаранция от страна на изпълнителя беше 30 работни дни след уведомление за осигурено финансиране. След отправено мотивирано искане от "Stadler", този срок беше удължен с още 52 работни дни, но въпреки това, крайният срок изтече на 22 юли 2024 г., без да бъде предоставена гаранция.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков подчерта, че въпреки усилията от страна на Министерството за постигане на взаимноизгодни решения, "Stadler" е поставила ултимативни изисквания, които променят обхвата на договора и излизат извън рамките на допустимите изменения съгласно Закона за обществените поръчки. Поради тази причина Министерството не е могло да приеме тези условия.

Министър Гвоздейков заяви: „Решението на "Stadler" да прекрати вече сключения договор и да се оттегли от процедурата е разочароващо, особено при положение, че проектът е от огромен национален и обществен интерес. Ние продължаваме диалога с Европейската комисия и ще направим всичко възможно да реализираме реформата в железопътния сектор навреме и в пълен обем, както е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    русенец
    Как така сте сключили договор с фирма, която не е предоставила предварително банкова гаранция за изпълнението му? :)))) Банковата гаранция са едни пари, които банката гарантира, че ще приведе на другата страна като неустойка, ако избраната фирма се откаже от договора. Бах мааму, тия в София съвсем през просото са я ударили!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари