Какви ще са промените при годишните технически прегледи

0

По думите на Георги Гвоздейков те ще бъдат предложени до петък

От днес в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ е създадена нова работна група, която има за цел да предложи промени в правилата за годишните технически прегледи на автомобилите. Тази инициатива беше обявена от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на неговото посещение в един от столичните пунктове за прегледи.

Една от основните промени, които ще бъдат предложени, е удължаването на срока за отстраняване на констатираните „значителни неизправности“ от 14 на 30 дни. Според министър Гвоздейков, това ще даде на собствениците на автомобили повече време да се справят с откритите проблеми, без да бъдат подлагани на ненужно напрежение.

Друго важно предложение, което министърът представи, е свързано с автомобилите, които не покриват допустимите екологични норми. Вместо да бъдат спирани от движение, тези автомобили ще попадат в категорията за „значителни неизправности“, което ще даде на собствениците им възможност да отстранят проблемите в рамките на дадения срок. „По този начин на собственика на автомобила ще се даде срок да отстрани този проблем, който по същество не представлява пряка опасност за движението по пътя“, обясни министър Гвоздейков.

Допустимите стойности за емисиите са въведени в България през 2012 година и се основават на европейска директива. „Това, което променихме сега, е да затегнем контрола, като свържем измервателните уреди в пунктовете директно със системата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Данните от всяко измерване постъпват автоматично, като по този начин елиминираме възможността за ръчна корекция на резултатите в пунктовете“, заяви министърът.

Министър Гвоздейков представи статистика, която показва ефективността на новата система за управление и контрол на качеството. Според данните, за период от две седмици преди въвеждането на системата, 139 251 автомобила са преминали успешно технически преглед. От тях 208 моторни превозни средства са били върнати за отстраняване на значителни неизправности, а 32 не са преминали преглед поради опасни неизправности.

От 22 юли, когато новата система започна да функционира, отново за период от две седмици, успешно преминалите технически преглед автомобили са 127 085. Временно допуснатите са 1808, а недопуснатите са 181.

Тези данни ясно показват, че броят на върнатите автомобили е около 1% от всички, което доказва, че няма хаос с прегледите. Този 1% е резултат от функционирането на системата за управление и контрол на качеството и показва, че системата наистина работи“, подчерта транспортният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари