Пациентите получиха по-лесен достъп до електронното си здравно досие

1
Личната здравна информация вече може да се проверява на мобилен телефон или таблет чрез приложението "Е-здраве" и QR код
Личната здравна информация вече може да се проверява на мобилен телефон или таблет чрез приложението "Е-здраве" и QR код

Личната здравна информация вече може да се проверява на мобилен телефон или таблет чрез приложението "Е-здраве" и QR код

От днес пациентите в България имат значително по-лесен достъп до своето електронно здравно досие. Личната здравна информация вече е достъпна директно на мобилни устройства чрез приложението "Е-здраве", което позволява проверка с помощта на QR код.

Досега единственият начин за достъп до системата беше чрез електронен подпис. Сега обаче всеки пациент може да разглежда информация за своите прегледи, ваксинации и лабораторни резултати на своя телефон или таблет.

За да активират достъпа до своето здравно досие, пациентите трябва да направят първоначална регистрация на място в регионалните здравни инспекции, офисите на здравната каса или в центровете на "Информационно обслужване", като представят лична карта.

"Въвеждат се личните данни на лицето, след което се генерира QR код, който трябва да се сканира бързо, тъй като е активен само за 4-5 минути. Този код става личен и достъпът до досието ще се съхранява и натрупва," обясни Елица Карагьозова от Регионалната здравна инспекция - Бургас, предаде БНТ.

"Пациентът ще има възможност да види всички записи за досега си със здравната система – от прегледите при личния лекар до консултациите със специалисти и изписаните рецепти. Той може да види кога и кой лекар е извършил дадените действия," допълни д-р Петко Желязков, общопрактикуващ лекар.

Пациентите смятат, че улесненият достъп ще повиши контрола върху здравните данни и ще намали възможностите за злоупотреби.

"Злоупотреби в системата не са рядкост, и дай Боже дигитализацията да намали тези възможности," коментира Яни Николов.

"Ако пациентът получи съобщение, без да има досег със системата, това може да означава злоупотреба. Чуваме за фиктивни хоспитализации и се надявам, че новата система ще въведе по-строг контрол," добави д-р Петко Желязков.

Личните лекари също настояват за достъп до здравните досиета на своите пациенти.

"Когато тесни специалисти назначават изследвания или хоспитализации, а пациентът не предостави епикриза, ние не можем да видим тези данни, което затруднява даването на адекватна медицинска помощ," поясни д-р Желязков.

"Искам и другите лекари да знаят какво се случва със състоянието ми, защото понякога влизаш в болница и никой не е наясно с твоята история. А в Спешното не те питат какво ти има и това усложнява нещата," сподели Антоанета Златева.

Очаква се приложението да изпраща известия със СМС за предстоящи профилактични прегледи, което допълнително ще улесни грижата за здравето на пациентите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари