Патриарх Даниил: Рождеството на Пресвета Богородица е голям и славен празник

0
Великият празник Рождество Богородично събра вярващите в столицата
Великият празник Рождество Богородично събра вярващите в столицата Снимка: БТА

Великият празник Рождество Богородично събра вярващите в столицата

На 8 септември се отбелязва един от най-значимите християнски празници – Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица. Този ден е особено важен в православния календар, защото бележи рождението на Божията майка – света Дева Мария, чрез която ще се осъществи великата тайна на въплъщението на Сина Божий.

По повод празника, Негово Светейшество патриарх Даниил, който е и Софийски митрополит, отслужи света литургия в храм „Рождество Богородично“, намиращ се в столичния квартал „Лагера“. В своето слово към вярващите, патриархът изтъкна величието на това събитие и божията промисъл, чрез която се подготвя идването на Спасителя.

Според Негово Светейшество, раждането на света Дева Мария е предопределено с небесен план, за да се подготви човечеството за спасението, което ще дойде чрез Христос. В своята проповед той призовава за осъзнаване на човешкото предназначение, подчертавайки, че сме създадени по Божий образ и подобие, за да излъчваме божествената любов, премъдрост и доброта. Въпреки това, патриарх Даниил отбеляза, че човечеството често забравя за своите божии корени и използва даровете на Господа егоистично, което води до дисхармония както в човешката душа, така и в природата.

В своето послание патриархът отправи въпрос към присъстващите: „Виждаме ли постоянната благодарност към Бога в нас самите и около нас?“ и отговори, че мнозина се наслаждават на благата, дадени от Господа, без да осъзнават колко важно е да живеем с благодарност и да проявяваме любов към околните. Според него, грехът и разстройството на човешката душа се отразяват не само на нас самите, но и на целия свят, като създават хаос и дисбаланс.

Патриарх Даниил отдели внимание и на родителите на Пресвета Богородица – свети Йоаким и светица Анна. Те дълго време не са имали дете, но с изпитанието, което им било пратено, Господ укрепил тяхната любов и вяра. Той подчерта, че съвременното общество често не притежава същата духовна сила, което води до напрежение в семействата, когато няма потомство. Патриархът призова вярващите да се уповават на Божията воля и да вярват, че всяко изпитание има своето място в Божия план.

Негово Светейшество също така обърна внимание на влиянието на майката върху детето още от неговото зачеване. Според него, душевното състояние на майката – нейните радости, страхове и тревоги, се отразяват на детето и оставят дълбоки следи в неговия живот. Той даде пример със света Дева Мария, която на тригодишна възраст била отведена от родителите си в Йерусалимския храм, където се подготвяла духовно за своята бъдеща роля.

Патриархът подчерта, че Божията майка е първият човек, който изпълнява напълно Божията воля и промисъл, като подготвя пътя за въплъщението на Господ Иисус Христос, дошъл да спаси света. Той завърши проповедта си с призив към вярващите да следват примера на светите Йоаким и Анна, да съхраняват съпружеската вярност и да търсят смисъла на живота не в себичността, а в общуването и единението с Бога.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари