Патриарх Даниил отслужи света литургия за храмовия празник на "Света Неделя"

1
Рано сутринта в храм "Св. великомъченица Неделя" се състоя празнична утреня
Рано сутринта в храм "Св. великомъченица Неделя" се състоя празнична утреня Снимка: БТА

Рано сутринта в храм "Св. великомъченица Неделя" се състоя празнична утреня

Негово Светейшество Българският патриарх Даннил отслужи тържествено богослужение за празника на столичния катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" и за втората неделя след Петдесетница - на всички български светии, предава БТА.

Рано сутринта в храм "Св. великомъченица Неделя" се състоя празнична утреня. Веднага след това започна светата литургия, предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил. На Богослужението присъстваха православни християни, предстоятели на църкви и свещеници. Всички бяха приканени за съучастие молитвено в празничното богослужение.

Службата започна с освещаване на храм "Св. великомъченица Неделя". Патриарх Даниил целуна светото евангелие и отправи молитва за здраве и благополучие на всички присъстващи и на целия български народ.

Предстоятелите на храмове от цяла България се прекръстиха над иконата на Исус Христос и Богородица с призив към вярващите в храма за молитва. На всички присъстващи беше прочетен и откъс от светото евангелие.

Заедно вярващите изрекоха Господнята молитва "Отче наш".

Накрая на богослужението всички желаещи, предстоятели на храмове и свещеници ще вземат свето причастие.

Във вчерашната вечер българският патриарх Даниил беше официално посрещнат като предстоятел на Софийската митрополитска катедра от столичното духовенство и от Софийската епархия. Състоя се и патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие, последвано от трисагий - заупокойна молитва, за починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, на неговия гроб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари