Първи случаи на западнонилска треска у нас

0
Какви са симптомите и как протича заболяването?
Какви са симптомите и как протича заболяването? Видео: NOVA

Какви са симптомите и как протича заболяването?

През последните дни в София бяха регистрирани първите три случая на западнонилска треска за тази година. Заразените са мъже на възраст между 40 и 70 години, които не са пътували в чужбина, което предполага, че са се заразили на територията на България. Тези случаи потвърждават присъствието на заболяването в страната, въпреки че в миналото то е било рядко регистрирано.

Западнонилската треска – болестта, която дебне в лятото

Западнонилската треска не е ново явление за България. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести, проф. Ива Христова, болестта е присъствала в страната от десетилетия. Тя обясни в предаването „Здравей, България“ по NOVA, че заболяването тръгва от западния бряг на река Нил и през 90-те години на миналия век навлиза в Европа, включително и в България.

През 2018 година страната ни отчете 15 случая на заболели, но според проф. Христова, в определени години заболеваемостта се повишава. Август и септември са месеците, в които се наблюдава пикът на заразата, като се очаква броят на случаите да продължи да нараства до октомври.

Как се разпространява заболяването?

Западнонилската треска се предава чрез ухапване от заразени комари. Инфекцията идва от птици, които служат като резервоар на вируса. Според данни, 80% от заразените с вируса преминават без симптоми, което затруднява разпознаването и диагностицирането на заболяването. От останалите 20%, 19 души проявяват грипоподобни симптоми, а под 1% развиват тежка форма на заболяването, включваща невроинвазивни симптоми.

Какви са симптомите и протичането на заболяването?

Повечето хора, заразени със западнонилския вирус, нямат симптоми или проявяват само леки признаци като повишена температура, главоболие, умора и болки в тялото. В редки случаи, особено при възрастни хора и хора с отслабена имунна система, вирусът може да предизвика по-сериозни усложнения като възпаление на мозъка или менингит.

Заболяването може да протече тежко, но смъртните случаи са редки. Важно е обаче, да се поддържа висока бдителност и да се търси медицинска помощ при поява на симптоми, особено ако има история на ухапвания от комари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари