Ива Христова: Скритата заболеваемост при западнонилската треска е 100%

1
По думите на експерта се хващат под 1% от случаите
По думите на експерта се хващат под 1% от случаите Видео: NOVA

По думите на експерта се хващат под 1% от случаите

Професор Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, предупреди за предстоящ ръст на случаите на западнонилска треска в България. В свое изявление пред NOVA, професор Христова съобщи, че в момента официално са регистрирани три случая на заболяването, а четвърти е в процес на регистрация.

Очакваме да се повиши тази бройка“, заяви проф. Христова, като се позова на данните от Европейския център за контрол на болестите. Тя подчерта, че в Европа случаите на западнонилска треска са концентрирани основно в Гърция и Италия, които отчитат значителен дял от общия брой заразени. Досега, 13 европейски държави са съобщили за случаи на заболяването, като сред тях са Румъния, Сърбия, Албания и Косово. Според проф. Христова, е закономерно да се очакват случаи и в България, като се предполага, че има значителна скрита заболеваемост.

„Със сигурност има не малка скрита заболеваемост, подчерта професор Христова, като добави, че се установяват под 1% от случаите. „Това означава, че скритата заболеваемост е минимум 100 пъти по-голяма“, коментира тя.

Официалната статистика сочи, че смъртността при западнонилска треска в тежките форми достига 13%, което подчертава сериозността на заболяването и необходимостта от адекватни мерки за превенция и контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Как се пише
    https://kaksepishe.com/zabolevaemost-zabolyaemost/
  • 1
    2
    до 1
    Абе научете що е то дублетна форма в българския език. Сравнително сложничък е, но си струва да се познава.
  • 0
    1
    Пламенка
    Абе научете я тая дума,бе - заболЯемост е не е заболеиваемост
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари