Парламентът отхвърли идеята за включване на райския газ в списъка на наркотичните вещества

0
Диазотният оксид няма да бъде класифициран като наркотик според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите
Диазотният оксид няма да бъде класифициран като наркотик според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите

Аргументите за и против диазотния оксид предизвикаха оживени дискусии в пленарната зала

Парламентът на Република България отхвърли проекторешението, с което се предвиждаше диазотният оксид, известен още като райски газ, да бъде включен в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Проектът беше внесен от Корнелия Нинова от "БСП за България" и група народни представители, но не успя да събере необходимата подкрепа за приемането му.

При първоначалното гласуване, както и при последвалото прегласуване, проекторешението беше отхвърлено със 68 гласа "за", 31 "против" и 65 "въздържал се". Основният аргумент против включването на райския газ в списъка на наркотичните вещества бе, че диазотният оксид не отговаря на критериите за класификация като наркотик.

Ивайло Митковски, народен представител от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), заяви, че включването на вещество в даден списък може да бъде направено само ако то отговаря на ясни критерии, което не е случаят с диазотния оксид.

Александър Симидчиев, също от ПП-ДБ, посочи, че вместо да се губи време в обсъждания, парламентът би могъл да предприеме други мерки за контрол върху разпространението на райския газ. Той предложи две възможни решения - първото е да се забрани продажбата на райски газ за всички физически лица чрез промени в Закона за здравето, а второто е веществото да бъде класифицирано като наркотик.

Симидчиев допълни, че има възможност за по-категорични действия, като предложи криминализацията на диазотния оксид да бъде разгледана между първо и второ четене на Закона за здравето. Той изрази мнение, че е необходимо да се действа по-бързо и по-решително, за да се ограничи неправомерното използване на райски газ, което все по-често се свързва със здравни рискове, особено сред младите хора.

Въпреки дискусиите и представените аргументи, парламентът реши да не предприема промени в законодателството, свързани с класификацията на диазотния оксид, оставяйки бъдещето на този въпрос отворено за нови дебати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    русенец
    Сега разбирам защо ПРОСТо Киро по интервютата е все ухилен и говори членоразделно и трудно разбираемо. Ама то момчето било в рая благодарение на райския газ. Как ще го забранят.
  • 3
    4
    Учуден
    Не съм учуден,че точно корумпираната ДеБил-ПеПерастка сган е против включването на райския газ в списъка с наркотични вещества. Тази измет печели от разпространението на наркотици сред подрастващите. Да не забравяме,че невменяемият Кирил Петков редовно изглежда като нашмъркан вследствие на което бълва пълни неадекватщини.
  • 3
    3
    Ползва се в медицината
    там му е мястото.Пациентът да "отнесе плувката"в операционната.Оня ден един го даваха по новините как диша райски газ зад волана.
  • -5
    2
    Модерен
    Някога на диазотния оксид му викахме двуазотен окис. Ползва се има-няма към 150 години. Дет се вика, 7..8.. поколения. И няма нито един случай на зависимост. Действието му преминава за около 60 до 100 секунди. Колкото да се опашеш с колан в автомобила си.
  • 6
    1
    Аз
    значи ще може да се шофира след употреба на райски газ? Вие в тоя пЪрламент полудяхте ли?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари