Отстраниха Андрей Гюров от БНБ

0
Върховният административен съд ще решава съдбата на отстранения подуправител
Върховният административен съд ще решава съдбата на отстранения подуправител Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд ще решава съдбата на отстранения подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение да отстрани Андрей Гюров от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно". Това решение идва след по-малко от година от назначаването му на тази висока позиция.

Причината се корени в решение на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) от края на юни. Според комисията, Гюров е бил в положение на несъвместимост, тъй като едновременно е заемал поста в БНБ, бил е член на политическа партия и съдружник в търговско дружество.

Решението на Управителния съвет на БНБ не е окончателно. Правомощията на Гюров са прекратени до окончателното решаване на казуса от Върховния административен съд (ВАС). Ако ВАС отхвърли решението на БНБ, Гюров ще бъде възстановен на поста си. В противен случай, той ще бъде предложен за освобождаване в парламента.

Андрей Гюров, който беше избран за подуправител на 26 юли 2023 година с шестгодишен мандат, вече е обявил намерението си да обжалва решението. В своя позиция до медиите, той категорично отрича да е извършил нарушения и твърди, че няма правни основания за предсрочното му освобождаване.

"Не е налице основание да се твърди, че съм признат за виновен за сериозно нарушение по смисъла на Устава на Европейската система на централните банки и на Европейската централна банка, защото такъв акт няма. Със сигурност актът на антикорупционната комисия не може да служи като основание за подобно решение, тъй като той изобщо не е влязъл в сила", заяви Гюров.

Преди да бъде избран за подуправител на БНБ, през 2022 година Андрей Гюров беше кандидатът на ПП за управител на БНБ. Тогава съмнение предизвика неговата диплома, която в последствие той легализира и представи в деловодството на парламента. Конкурсът за избор на управител обаче се провали.

Управление "Емисионно" е едно от най-важните в Централната банка. То поддържа пълно валутно покритике на общата сума на паричните задължения на БНБ като управлява ефективно брутните международни валутни резерви на банката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Путин Хуйло
    Защо новината спестява информацията на коя точно политическа партия е бил член този мошеник ? Ако сте си помислили,че такъв мошеник няма как да бъде член на друга партия освен на корумпираната сган Пеевски Подлоги/Доносническа България - правилно! Крайно време беше да бъде махнат от поста,който е заемал напълно незаконно,дано сега да бъде и разследван!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари