Отиде си Вера Иванова - една от основателките на "Системата ни убива"

2
Активистката настояваше за цялостна реформа в системата за оценка на уврежданията
Активистката настояваше за цялостна реформа в системата за оценка на уврежданията Снимка: БГНЕС

Активистката настояваше за цялостна реформа в системата за оценка на уврежданията

Вера Иванова, една от ключовите фигури в гражданската инициатива "Системата ни убива", която през 2018 година обедини майки на деца с увреждания в борбата им за по-добър живот, почина. Тъжната вест бе съобщена от нейни близки в социалните мрежи.

Иванова бе майка на 25-годишния Даниел, младеж с детска церебрална парализа. Тя се превърна в един от символите на протестното движение, което привлече вниманието на обществото към проблемите на хората с увреждания в България.

През 2018 година Вера Иванова бе сред майките, които организираха палатков лагер пред Министерския съвет и в градинката на Народното събрание по време на управлението на кабинета "Борисов 2". Тяхната основна цел бе приемането на Закон за личната помощ, който да гарантира по-добри условия за живот на хората с увреждания и техните семейства.

В разгара на протестите Иванова заяви решително: "Палатката ще бъде пред Народното събрание докато не се гласува законът. Няма отказване, ние нямаме избор, крачка назад по никакъв начин."

Тя не се поколеба да отправи и критики към тогавашния министър-председател Бойко Борисов относно обещанията за законодателни промени: "Това е положението, пари няма. Това може би ще ни накара да поискаме отговорност от Бойко Борисов къде е обещаният закон, защото това в момента не е закон."

Вера Иванова настояваше за цялостна реформа в системата за оценка на уврежданията: "Докато не се случи реформата в ТЕЛК такава, каквато е в цяла Европа, ние ще продължим".

Нейната неуморна борба и тази на другите майки от "Системата ни убива" доведе до значителни промени в законодателството и обществените нагласи към проблемите на хората с увреждания в България. Въпреки постигнатия напредък, много от целите на движението все още очакват своята реализация.

Кончината на Вера Иванова е огромна загуба не само за нейното семейство, но и за цялото общество. Нейният принос в борбата за правата на хората с увреждания ще остане запомнен като пример за гражданска активност и солидарност.

Поклон пред паметта на Вера Иванова!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Чичо Скруч
    Бог да я прости!Тя беше деен човек!Все по-малко са такива хора като нея! Много жалко,наистина голяма загуба за семейството и и обществото което се бори с всички неправди! Царство и небесно!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари