От язовир "Цонево" не е останало почти нищо

1
Нивото на водоема е спаднало драстично
Нивото на водоема е спаднало драстично

Нивото на водоема е спаднало драстично

Въпреки че официалното име на язовир "Цонево" е променено от години, в сайта на Министерството на околната среда и водите той все още фигурира с първоначалното си наименование „Георги Трайков“. Водоемът е разположен на река Луда Камчия, в Източна Стара планина, област Варна, югозападно от село Цонево, и функционира от 1974 г. Неговото предназначение е основно свързано с промишлено водоснабдяване и напояване.

Посещение на репортер от БГНЕС разкрива тревожната картина – язовирът, който до преди няколко години беше пълноводен, днес е почти пресъхнал.

Язовир "Цонево" има общ капацитет от 330 милиона кубически метра, като санитарният му обем възлиза на 21 милиона куб. м. През юли във водоема е имало около 122 милиона куб. м вода, но само месец по-късно, през август, количеството е спаднало на 112,895 милиона куб. м, като към днешна дата нивото е под 109 милиона куб. м.

Данните на МОСВ показват, че през юли язовирът е бил запълнен на 37% от капацитета си. Към 26 август нивото му е спаднало до 34,14%, а към 20 септември е достигнало до 33,15%. За критично ниво на язовира се счита намаляването на водата до 18% от общия обем.

През последните месеци притокът към язовира е практически нулев, докато ежедневно се изразходват около 1,319 куб. м вода в секунда. Основното предназначение на водоема остава промишленото водоснабдяване и напояване на земеделски площи. Освен това язовирът служи като резервен водоизточник за Варна в случай на воден режим, като всеки месец от него се подава вода към химическите заводи в Девня, за да се обезпечи производственият процес.

Една от най-тревожните картини е ръкавът на язовир "Цонево" в близост до село Аспарухово, който почти е пресъхнал. Вече се вижда стар мост, потопен преди повече от три десетилетия.

Освен с водните си ресурси, районът на язовира е известен и с природната си красота. На брега му, по протежение на река Луда Камчия, се намира скалният комплекс „Чудните скали“ – едно от най-големите природни чудеса в България и популярна туристическа дестинация. Преди изграждането на язовира, тези внушителни скали са се издигали високо над дефилето на реката, която тук се вие в поредица от живописни завои.

През скалите са прокопани тунели за стария асфалтов път, като днес в непосредствена близост до тях преминават главният път Провадия-Айтос и железопътната линия Карнобат-Варна. Докато в миналото водите на язовира обгръщаха основите на тези величествени скали, отразявайки ги като огледало, днес сушата ги огражда, след като нивото на водоема значително е спаднало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари