Осветиха хачкар в двора на Арменската църква в Русе

1

Каменният кръст е в памет на жертвите на арменския геноцид

Днес в двора на Арменската църква в Русе се състоя церемония по освещаването на каменен кръст, известен като хачкар, в памет на жертвите на арменския геноцид. Ритуалът бе воден от Негово Високопреосвещенство епископ Татев Агопян – архиерей на Арменската епархия в Румъния и архиерейски наместник на Арменската епархия в България, и отец Дирайр Хадавян – пастир на Арменската апостолическа православна църква „Сурп Аствадзадзин“ („Св. Богородица“) в Русе. Специален гост на събитието бе заместник - кметът Димитър Недев.

„Днешният ден е особено важен за арменската общност. С освещаването на този кръст се почитат традициите и вярата на предците на този древен народ, и се създава връзка между миналото, настоящето и бъдещето. Нека този хачкар бъде символ на мир, надежда и съпричастност“, каза заместник - кметът Недев.

Каменният кръст, изработен от арменски туф, се извисява на повече от метър височина. Изработването и поставянето му в двора на най-старата църква в града бе възможно благодарение на съвместните усилия на цялата арменска общност и редица дарители. Събитието бе осъществено с подкрепата на Съюза на арменците в Европа, Арменската апостолическа църква и Общоарменския благотворителен съюз в Русе.

На церемонията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Армения в България Н. Пр. Армен Едигарян, областният управител Драгомир Драганов, представители на Българската православна църква, отец Валтер Горра от русенската католическа църква „Св. Павел от кръста“, както и множество вярващи, дошли да се докоснат до свещения символ.

Преди церемонията бе изпълнена света литургия по ръкополагане на трима поддякони и един четец, които оттук нататък ще служат в „Сурп Аствадзадзин“. Тяхното въздигане в църковно тайнство бе извършено от епископ Татев Агопян и от отец Дирайр Хадавян. Подобно въздигане в духовен сан не се е случвало от години в Русенската арменска църква.

Хачкар се състои от две думи – хач (кръст) и кар (камък). По традиция всеки каменен кръст не повтаря своята орнаментика, но спазва определени стилистични правила. Хачкарът е уникална проява на арменската култура и един от най-типичните символи на идентичността на древния народ. Каменният кръст е регистриран в нематериалното културно наследство на човечеството от ЮНЕСКО през 2010 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Русенец
    На снимките освен арменските свещеници се виждат и православният отец Стефан и католическият падре Валтер Горра. В Русе вярващите се почитат и уважават. Бог е Природата.
  • 9
    1
    Честито, ама...
    На една от снимките ми се видя, че хачкарът е изработен през далечната 2019 година. Да не е нещо (познавайки прословутата арменска „спестовност“!) ... втора употреба, трето освещаване? Или викате, ако на някой нещо не му харесва – знае на кого да се оплаче?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари