Осъдиха бивши държавни служители в Гърция заради наводненията през 2020-та

1
Осъдените отричат вина и планират обжалване на присъдите
Осъдените отричат вина и планират обжалване на присъдите Снимка: БТА / архив

Осъдените отричат вина и планират обжалване на присъдите

Съдебна институция в Гърция произнесе присъди срещу четирима бивши високопоставени служители във връзка със смъртоносните наводнения, които удариха Централна Гърция през 2020 година. Сред осъдените е и бивш областен управител на региона.

Детайли за присъдите

Съдът постанови условни присъди от 15 месеца лишаване от свобода за бившия областен управител Костас Агорастос, един бивш заместник-управител и двама бивши директори на технически проекти. Те бяха признати за виновни за пропуски, които според съда са могли да предотвратят мащабите на наводнението.

Всички обвиняеми отрекоха да са извършили подобни пропуски. Костас Агорастос заяви пред медиите след делото, че не е било по силите му да предотврати наводнение от такъв мащаб, определяйки го като събитие, което се случва "веднъж на 1000 години". Той обяви намерението си да обжалва присъдата.

Оправдателни присъди за непредумишлено убийство

Важно е да се отбележи, че съдът оправда всички подсъдими по обвиненията за непредумишлено убийство във връзка с жертвите на природното бедствие. Това решение предизвика силно недоволство сред адвокатите, представляващи семействата на загиналите, съобщи Ройтерс.

Василики Суфла, адвокат на една от жертвите, изрази дълбокото си разочарование от решението пред международната информационна агенция Ройтерс: "Смъртта на тези хора не е инцидент, не е лош момент. Тя е резултат от колективния провал на държавния механизъм". Тя добави, че ще предприемат правни действия за отмяна на днешното съдебно решение.

Контекст на природното бедствие

Циклонът "Янос", преминал през Централна Гърция през 2020 година, взе три жертви и причини мащабни разрушения. Наводнени бяха градове и магистрали в района на Тесалия, а обширни земеделски площи край градовете Кардица и Фарсала бяха превърнати в кални езера.

Гърция изправена пред нарастваща заплаха от екстремни метеорологични явления

Страната полага усилия да се справи с все по-честите прояви на екстремно време. През миналата година бурята "Даниел" предизвика второ голямо наводнение в рамките на три години в региона Тесалия. То се оказа най-тежкото в историята на Гърция, отнемайки живота на 16 души и нанасяйки огромни щети на инфраструктурата и селскостопанските райони.

Разследване на последните наводнения

В момента тече разследване относно наводненията от миналата година. То цели да установи дали са извършени умишлени престъпления или такива по небрежност, които са довели до влошаване на последиците от природното бедствие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Водният ДуХ
    Очаквам в България да има осъдени за наводненията в Цар Калоян /Хлебарово/ ,тогава на бедствия и аварии беше другарката Емел Етем,май. На с.Бисер,Мизия,Аспарухово в Карловско,Каравелово,Наводнението на бургаското рибарско селище и десетки наводнения тихомълком минали през медиите.Очакваюе да има осъдени концесионери,арендатори,партиини лидери от ДПС,СДС,ГЕРБ,БСП,НДСВ,ДСБ,ДБ,с Консултации от ВМРО и Атака.Очаквам да има осъдени за гр.Хитрино.Очаквам да има разследване как са изразходвани средствата отпуснати от бедствия,аварии и червен кръст както и средствата от доброволни дарения на гражданите чрез СМС.Очаквам безпристрастно и безмилостно правосъдие срещу виновните издавили села и селища и територии.Очаквам истината за с.Хитрино,не че не я знаем де но чакаме VoX Populi
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари