Орлин Колев: Приемането на електронно заявление от ЦИК не означава, че то ще бъде одобрено

1
Електронното заявление за регистрация в изборите, изпратено от ДПС-Ново начало, е чисто правен момент, заяви конституционалистът
Електронното заявление за регистрация в изборите, изпратено от ДПС-Ново начало, е чисто правен момент, заяви конституционалистът Видео: NOVA

Електронното заявление за регистрация в изборите, изпратено от ДПС-Ново начало, е чисто правен момент, заяви конституционалистът

Въпросът за електронната регистрация на политическите партии в избирателния процес придоби ново измерение с неотдавнашния случай на партията ДПС-Ново начало. Електронното заявление, подадено от тази формация, не представлява политически акт, а по-скоро юридически казус, смятат експерти в областта на конституционното право.

Конституционалистът Орлин Колев подчерта в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS, че самото подаване на заявление за регистрация в изборите, включително и в електронен формат, не означава автоматично, че то ще бъде удовлетворено от Централната избирателна комисия (ЦИК). По думите му, Върховният административен съд (ВАС) вече е установил практика, която допуска подобни волеизявления да бъдат направени по електронен път, но това не гарантира успешното им приемане.

Правни аргументи, а не политическа игра

Електронната регистрация на ДПС-Ново начало породи редица спекулации в общественото пространство, но правните експерти са категорични, че случаят е по-скоро въпрос на правна интерпретация, отколкото на политическа маневра. „Не може да има две регистрации на една и съща политическа партия или две регистрации на коалиции от партии, в които има еднакви участници“, подчерта още Орлин Колев, което показва, че този процес е строго регулиран и няма място за дублиране на регистрациите.

Възможни последствия и съдебни спорове

Независимо от това дали електронното заявление на ДПС-Ново начало ще бъде одобрено или отхвърлено от ЦИК, има вероятност въпросът да бъде отнесен до съда. Орлин Колев отбеляза, че ако някоя от фракциите в ДПС се почувства засегната от крайното решение на ЦИК, тя ще има право да обжалва в съда. Това означава, че казусът може да бъде подложен на допълнителен правен анализ и интерпретация, което може да доведе до нови прецеденти в изборното законодателство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Шахматист
    Е тогава за чий уй изхарчихме стотици милиони за електронно управление като ще го "интерпретираме" ?! Бах ва у конституционалистите.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари