Олександър Сирски: Украйна контролира над 1000 квадратни километра в Курска област

1
Главнокомандващият ВСУ докладва на Зеленски за успехите на фронта
Главнокомандващият ВСУ докладва на Зеленски за успехите на фронта Снимка: Пресслужбата на украинското президентство

Главнокомандващият ВСУ докладва на Зеленски за успехите на фронта

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски съобщи, че е обсъдил операцията на ВСУ в Курска област, Южна Русия, с най-висшия американски военен Чарлз Браун-младши. Разговорът се състоя по време на телефонна връзка, в която двете страни разгледаха промените в оперативната и стратегическата обстановка в региона, съобщи агенция Ройтерс.

Сирски заяви, че е информирал своя американски колега за нуждите на украинските сили от оръжия и военна техника, като подчерта важността на текущите военни действия в Южна Русия.

Междувременно украинският главнокомандващ докладва на президента Володимир Зеленски, че ВСУ продължават настъплението си в Курска област, като армията е успяла да напредне с между 1 и 3 километра в определени райони. Той спомена сраженията около село Малая Локня, което се намира в Суджански район, на около 11,5 километра от границата с Украйна. Тези сведения обаче не могат да бъдат независимо потвърдени, предупреждават наблюдатели.

През изминалите дни президентът Зеленски обяви, че украинските сили са установили пълен контрол над град Суджа, който е разположен на около 7 километра южно от Малая Локня. Според Сирски, от началото на офанзивата в Курска област, украинската армия е превзела 82 селища и 1150 квадратни километра територия, което е значителен успех за ВСУ.

Територията на Курска област, която е част от Южна Русия, е с обща площ близо 30 хиляди квадратни километра, което прави украинския напредък още по-впечатляващ, въпреки че контролът над завзетите територии все още не е изцяло затвърден. Въпреки това, Сирски увери президента Зеленски, че "ситуацията е под контрол и всичко върви по план".

Главнокомандващият ВСУ изрази също надежда, че сраженията при Малая Локня ще позволят залавянето на значителен брой руски войници, което би ускорило процеса на обмен на военнопленници между Украйна и Русия. Обменът на пленници остава критичен въпрос в конфликта, като украинските власти многократно са обявявали, че имат стотици пленени руски военнослужещи, особено след началото на офанзивата в Курска област.

Докато операциите в Южна Русия продължават, Сирски докладва също на Зеленски за интензивните сражения, които се водят в Донецка област, Източна Украйна. Районите около градовете Торецк и Покровск остават епицентър на тежки боеве, като и двете страни претендират за успехи на фронта.

Ситуацията в Източна Украйна и Южна Русия остава напрегната, като ВСУ продължават да действат настъпателно, въпреки че руският натиск не спира. Обменът на информация и координацията с ключови партньори като Съединените щати остава от съществено значение за украинските сили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    Зеленски
    Оххх пак нещо съм предрусал,всъщност не държим и десет километра,защото руснаците ни посраха от бой,затова и вече ми викат Насирски
  • 3
    5
    Лойд Остин
    До 4 Мартинчо,няма такава новина,щото Куролап Зеленски видя 1000 квадратни километра като го качих на черната мамба - така му влезе,че взе да халюцинира.
  • -4
    4
    До 1
    Комунистче,не ти е приятно ,но това е истината за ''Могучая и непобедимая'' ! Забрави за ново ''Асвобождение'' ! Никога няма да има вече АБПФК !
  • 3
    3
    Българин
    И нека злобата да потече като река…… кой колко няма значение, щом има смърт!!!!!истината е една войната е зло!
  • 1
    2
    Осман
    В мире нет солдат смелей чем украинский еврей
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари