Октомври носи топло време и периодични валежи

0
Южният вятър ще повиши минималните температури над 10-12 градуса
Южният вятър ще повиши минималните температури над 10-12 градуса

Южният вятър ще повиши минималните температури над 10-12 градуса

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) прогнозира, че октомври 2024 година ще се характеризира с температури около и над климатичните норми. Тази тенденция се наблюдава през последните години, като октомври става все по-топъл месец.

Анастасия Стойчева, синоптик в НИМХ, сподели за Радио Кърджали детайли относно очакваното време: "Този октомври ще имаме температури около и над климатичните норми. Ще има периоди обикновено от 2-3 дни, в които няма да има валеж. Температурите ще се повишават и между тези периоди с по-хубаво време, отново заоблачаване минаване на процес, който ще носи валежи. Първият такъв ще бъде около 5 и 6 и октомври".

Синоптикът поясни, че тази прогноза важи и за района на Кърджали, където се очакват и гръмотевични бури. Това показва, че въпреки общата тенденция към по-топло време, не са изключени и периоди с интензивни атмосферни явления.

Стойчева допълни информацията за началото на месеца: "Облачността ще се увеличи и температурите след преминалия вече студен атмосферен фронт, в първите дни на октомври, около средата на първото десетдневие, отново започва понижение на температурите, до тогава ще се повишат и минималните, като в средата на периода заради южния вятър те ще надхвърлят 10-12 градуса".

Тази прогноза предполага динамично време през първата половина на октомври, с редуване на по-топли и по-хладни периоди. Южният вятър ще играе ключова роля за повишаването на минималните температури, което може да доведе до по-меки нощи и ранни утрини.

Експертите от НИМХ препоръчват на гражданите да следят редовно прогнозите за времето, тъй като се очакват чести промени в метеорологичните условия. Особено внимание трябва да се обърне на дните около 5 и 6 октомври, когато се прогнозират по-интензивни валежи.

За любителите на есенните разходки и outdoor активности, първата половина на октомври изглежда подходяща, с периоди на приятно топло време. Въпреки това, препоръчително е да се носи и по-топло облекло за случаите на внезапно застудяване или валежи.

Земеделските производители трябва да се подготвят за променливо време, което може да повлияе на късните есенни култури и прибирането на реколтата. Редуването на сухи и влажни периоди може да изисква адаптиране на селскостопанските дейности спрямо прогнозата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари