Охранителят на Буш-младши и Обама: За да си на тази длъжност, трябва да си определен калибър човек

0
Само за няколко секунди офицерите бяха върху Тръмп, коментира агент Бари Донадио
Само за няколко секунди офицерите бяха върху Тръмп, коментира агент Бари Донадио Видео: NOVA

Само за няколко секунди офицерите бяха върху Тръмп, коментира агент Бари Донадио

Седмица след опита за покушение срещу бившия президент на Съединените щати и настоящ кандидат за президент Доналд Тръмп, тайните служби са подложени на интензивни проверки. Обвиненията към американското разузнаване заради серията от пропуски в сигурността не закъсняха. За работата на тайните служби се говори много, но се знае малко. Какво е да защитаваш най-високопоставените световни лидери? За високите изисквания на работата, в която няма място за грешки, Юлиян Стоянов от NOVA разговаря с агент Бари Донадио.

Агент Бари Донадио работи в тайните служби десет години, през които отговаря за сигурността на президентите Джордж Буш - младши и Барак Обама. След първия мандат на Обама той напуска тайните служби и започва да пише книги. В момента той е в Милуоки на Конгреса на Републиканската партия като делегат от Мериленд. Само седмица след атентата срещу бившия президент и настоящ кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп.

„Не го гледах на живо, но получих съобщение от един мой приятел от Републиканската партия, с когото съм много близък. Написа ми: 'Нещо се случва по време на речта на Тръмп'. Първоначално дори не разбрах за какво става въпрос. Веднага включих телевизора и видях какво се случва. Казах си само: 'О, Боже'. Постоянно превъртах този момент назад и не можех да повярвам“, заяви Донадио.

И допълва: „Всичко се случи толкова бързо и какъвто и да си тези - моменти променят живота ти. Първоначално чух 3 или 4 изстрела и само за няколко секунди офицерите бяха върху бившия президент докато продължаваха да валят изстрели. Това изисква да си определен калибър човек, за да си на тази длъжност. Въпреки че има жертва, аз съм горд от начина, по който се справиха. Благодарение на служителите Тръмп е жив. Вчера го видях на живо на сцената в Милуоки и изглеждаше, все едно всичко това не му се беше случило“, категоричен е той.

Опитът за атентат срещу Доналд Тръмп разтърси както политическите кръгове, така и обществеността в Съединените щати. Събитията поставиха на дневен ред въпроса за сигурността на най-високопоставените лица в държавата и ролята на тайните служби в гарантирането на тази сигурност.

Пропуските в защитата на бившия президент предизвикаха сериозни обвинения към американското разузнаване. Официални лица настояват за незабавни реформи и подобрения в работата на службите, за да се предотвратят бъдещи инциденти. Тайните служби на Съединените щати винаги са били обект на високи очаквания, но и на непрекъснати критики. Случаят с покушението срещу Тръмп е поредният пример за това колко важна и същевременно опасна е тази професия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари