Обвиниха бивш полски евродепутат във фалшифициране на огромни пътни разходи

0
Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ришард Чарнецки е поискал осребряване на пътни разходи на стойност 203 000 евро
Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ришард Чарнецки е поискал осребряване на пътни разходи на стойност 203 000 евро Снимка: Ришард Чарнецки / Facebook

Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ришард Чарнецки е поискал осребряване на пътни разходи на стойност 203 000 евро

Чарнецки е бил разследван от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) още през 2020 година, когато е било оспорено възстановяването на 100 000 евро, покриващи пътни разходи, направени между 2009 и 2018 година. В резултат на това Чарнецки е бил принуден да възстанови тези средства на Европейския парламент, за да бъде прекратено разследването, съобщава изданието „Политико“.

Въпреки това, документите са били предадени на полските прокурори, които, за разлика от своите европейски колеги, не са проявили същото разбиране, отбелязва „Политико“.

Неуспехът на Чарнецки на последните избори за Европейски парламент също е улеснил повдигането на обвинения срещу него, тъй като той вече не се ползва с депутатския имунитет.

Ришард Чарнецки, който е заемал поста на евродепутат от 2004 до 2024 година, сега е изправен пред обвинения в измама и може да бъде осъден на до 15 години затвор.

„Възстановяването на средствата не решава проблема. В най-добрия случай може да повлияе на присъдата или на бъдещо възстановяване на парите“, заяви миналия месец Рафал Кавалец, говорител на прокуратурата в град Замошч, пред вестник „Жечпосполита“.

Според публикация в „Газета Виборча“, Чарнецки е подал 243 заявления за възстановяване на пътни разходи, направени в различни части на континента, използвайки 14 различни превозни средства, сред които китайски скутери, спортен мотоциклет „Сузуки“ и дори тежкотоварен камион.

Някои от автомобилите са били с фалшиви регистрационни номера, а други са били регистрирани на лица, които твърдят, че не познават Чарнецки.

Чарнецки също така е заявил, че живее в град Ясло, въпреки че от години е жител на Варшава, която се намира на 340 километра по-близо до Брюксел.

Той отрича всички обвинения, твърдейки, че неговите сътрудници са отговорни за подаването на документите, и нарича обвиненията „лъжи и пълни безсмислици“.

Многократно съм заявявал, че не съм попълвал формулярите за възстановяване на пътни разходи, за които става дума в разследването“, казва Чарнецки пред „Политико“.

През последните си три мандата в Европарламента Чарнецки е представлявал партията „Право и справедливост“ (ПиС), която управляваше Полша от 2015 година до миналата година.

Новото правителство на премиера Доналд Туск настоява политиците от ПиС да бъдат подведени под отговорност за корупция и други престъпления, като Чарнецки е посочен като един от случаите, които трябва да бъдат разрешени.

Според Чарнецки той е несправедливо обвинен и делото срещу него е политическо.

Върнах всички пари, които Европейският парламент изискваше от мен преди три години“, отбелязва той. „Считам, че това дело е с политическа насоченост.“

Дори и някои от бившите съюзници на Чарнецки от ПиС подхождат предпазливо към случая, като лидерът на партията Ярослав Качински заяви, че „когато се стигне до съответните присъди, тогава ще трябва да се направят подходящи изводи“.

Чарнецки има дълга история на участие в политически скандали. През 2018 година той стана първият заместник-председател на Европейския парламент, отстранен от поста си, след като сравни евродепутатката Ружа Тун с нацистки колаборационист.

Благодарение на политическите си връзки Чарнецки заема и редица постове на държавна заплата, включително в спортни организации като Полския футболен съюз, Полския волейболен съюз и Полския олимпийски комитет. Макар да е твърдял, че работи про боно за волейболната федерация, разследване на полската телевизия Те Фау Ен разкрива, че е получавал заплащане.

В заключение, Чарнецки заявява, че е готов да докаже невинността си в съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    А-ха
    Те пък нашите €вродепутати – една стока! Признавам, този €вропедерастки съюз е добре смазана машина за крадене на пари от вноските на държавите-членки, разбирай обикновения данъкоплатец! Като се сетя колко пари окраде Урсула и приближените ѝ пажове от насилствено поставени „ваксини“ уж против ковид-19 – просто не е истина! А разследване от €вропрокуратурата НЯМА, няма и да има!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари