Фон дер Лайен представи политическата си програма за следващите пет години

0
Европейският съюз ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е нужно, посочи ръководителят на ЕК
Европейският съюз ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е нужно, посочи ръководителят на ЕК Снимка: БТА / АР

Европейският съюз ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е нужно, посочи ръководителят на ЕК

В атмосфера на нарастващо глобално напрежение и предизвикателства пред Европейския съюз, Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на Европейската комисия за втори мандат.

Решението, взето след оживени дебати в Европейския парламент, подчертава желанието на блока за приемственост и стабилност в тези несигурни времена. Фон дер Лайен получи подкрепата на 401 евродепутати, надминавайки необходимия праг от 360 гласа. Това представлява увеличение с 41 гласа в сравнение с първия ѝ мандат през 2019 година, което може да се тълкува като знак за нарастващо доверие в нейното лидерство.

Основната подкрепа дойде от три ключови групи в парламента - дясноцентристката "Европейска народна партия", социалистите и либералите от "Обнови Европа".В своята реч пред Европейския парламент, фон дер Лайен очерта амбициозна визия за бъдещето на Съюза. Тя обеща "прагматична Зелена сделка", подчертавайки необходимостта от баланс между екологичните цели и икономическите реалности. Това предложение идва в момент, когато много европейски страни се борят с икономическите последици от пандемията и енергийната криза.Фон дер Лайен също така призова за задълбочаване на единния пазар и намаляване на бюрокрацията - ход, който би могъл да стимулира икономическия растеж и конкурентоспособността на ЕС на глобалната сцена.

В областта на сигурността и отбраната, тя предложи по-тясно сътрудничество между страните членки, включително разработването на общ противоракетен щит. Това предложение отразява нарастващото осъзнаване на необходимостта от по-силна европейска отбранителна позиция в контекста на продължаващата война в Украйна и нарастващото напрежение с Русия.

Говорейки за Украйна, фон дер Лайен потвърди непоколебимата подкрепа на ЕС: "Никой друг не иска мир така, както хората на Украйна. Справедлив и траен мир. За една свободна и независима страна. И Европейският съюз ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е нужно. Това е нашето послание." Тези думи подчертават продължаващата ангажираност на ЕС към украинската кауза, въпреки продължителността на конфликта и икономическите предизвикателства, пред които са изправени много европейски страни.

Интересно предложение в програмата на фон дер Лайен е създаването на пост за комисар по отбраната. Този нов пост би могъл да играе ключова роля в координирането на отбранителните усилия на ЕС и в движението към по-интегриран Европейски отбранителен съюз. Това предложение отразява нарастващото осъзнаване на необходимостта от по-силна и координирана европейска отбранителна политика.

По отношение на миграцията - тема, която продължава да разделя общественото мнение в Европа - фон дер Лайен обеща да утрои броя на служителите в граничната агенция "Фронтекс". Този ход цели да засили контрола върху външните граници на ЕС и да помогне за справяне с нелегалната миграция - проблем, който продължава да бъде източник на напрежение между страните членки.Реакциите на евродепутатите към програмата на фон дер Лайен бяха смесени. Някои подчертаха необходимостта от по-голямо внимание към проблемите на работниците, земеделските стопани и производителите. Други настояха за по-строг контрол върху миграцията и за запазване на националната идентичност и суверенитет в рамките на ЕС. Тези коментари отразяват продължаващото напрежение между различните визии за бъдещето на Европа - от по-тясна интеграция до запазване на по-голяма национална автономия.Заседанието не мина без инциденти.

Евродепутат от проруската партия "SOS Румъния" беше отстранена от залата, след като прекъсваше заседанието с възгласи и размахване на православни икони. Този инцидент подчерта продължаващото присъствие на евроскептични и проруски елементи в европейската политика и предизвика призиви за по-решителни действия срещу разпространението на дезинформация и крайнодесни идеологии.

Преизбирането на Урсула фон дер Лайен идва в критичен момент за Европейския съюз. Блокът е изправен пред множество предизвикателства - от продължаващата война в Украйна и напрежението с Русия, до икономическите последици от пандемията и енергийната криза. В този контекст, нейното преизбиране може да се разглежда като знак за желанието на ЕС за стабилност и приемственост в лидерството.

Въпреки това, пред фон дер Лайен стоят значителни предизвикателства. Тя ще трябва да балансира между различните интереси на страните членки, да поддържа единството на ЕС по ключови въпроси като подкрепата за Украйна и санкциите срещу Русия, и да води Съюза през сложния процес на зелен преход, без да компрометира икономическия растеж и конкурентоспособността. Успехът на нейния втори мандат ще зависи от способността ѝ да изгради консенсус по тези ключови въпроси и да предложи ефективни решения на предизвикателствата, пред които е изправен ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Учуден
    Изобщо не съм учуден че третополовият бесарабски гей не знае коя всъщност е вещицата на снимката,нито какъв пост заема...но когато си наркоман на лепило така става
  • 2
    6
    до 4
    Тя не е президент, бе овчо, тя е председател на някаква комисия. Ама ебаси болшевишките длъжности има в този ЕС, а?:) Само едно ВЧК им липсва. Знаеш ли какво е ВЧК, тъпчо?:)
  • 3
    5
    Фък дъ УКР
    Щом бандеронацистката хохълска мърша квичи и смърди,значи всичко е наред! Фон дер ЛайНен е изключително тъпа и корумпирана измет,дано разследванията срещу нея и далаверите и с Пфайзер да не спрат и тази грозна дърта чубра да получи доживотен затвор и конфискация на цялото имущество!
  • -10
    4
    Фък дъ РФ
    Щом русофилистичната мърша скимти, щом чебурашките и мурзилките стенат, всично е наред. Президент Фон дер Лайен е достойният избор!
  • 7
    3
    Тази все повече добива ореол...
    Тази все повече добива ореол като на новия Берия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари