Полша обмисля радикални мерки срещу нелегалната миграция

0
Доналд Туск предлага временно спиране на правото на убежище след напрежението по границата с Беларус
Доналд Туск предлага временно спиране на правото на убежище след напрежението по границата с Беларус Снимка: Доналд Туск / Facebook

Доналд Туск предлага временно спиране на правото на убежище след напрежението по границата с Беларус

Полша обмисля временно спиране на правото на убежище в борбата с нелегалната миграция.

Полското правителство планира да предприеме решителни мерки срещу нелегалната миграция, включително временно прекратяване на правото на убежище. Това съобщи министър-председателят Доналд Туск по време на конгрес, организиран от политическата му коалиция "Гражданска платформа".

Нова стратегия срещу миграционния натиск

"Един от елементите на миграционната стратегия ще бъде временното прекратяване на правото на убежище", заяви премиерът Туск. Той подчерта, че ще търси одобрение за това решение на европейско ниво, аргументирайки се с начина, по който това право се злоупотребява от различни страни.

"Ще поискам това, ще поискам признаване на това решение в Европа. Това е така, защото много добре знаем как то се използва от беларуския президент Александър Лукашенко, руския президент Владимир Путин... от трафикантите на хора, как това право на убежище се използва точно срещу същността на правото на убежище", обясни Туск.

Напрежение на полско-беларуската граница

Миграционният въпрос е в центъра на вниманието в Полша от 2021 година, когато страната започна да се сблъсква с нарастващ брой нелегални опити за преминаване на границата ѝ с Беларус от страна на мигранти от Близкия изток и Африка. Варшава и Европейският съюз обвиняват Минск и Москва в организиране на тази криза, твърдения, които Русия и Беларус отхвърлят.

Усилване на граничния контрол

В отговор на миграционния натиск, през юли 2024 година полският парламент прие закон, разширяващ правомощията на службите за сигурност да използват оръжие срещу мигранти на границата с Беларус. Този ход показва твърдата позиция на правителството по въпроса за нелегалната миграция.

Предстоящо представяне на новата миграционна стратегия

Премиерът Туск обяви, че ще представи подробната стратегия за справяне с миграцията на заседание на министерски съвет, насрочено за 15 октомври 2024 година. Очаква се тази стратегия да включва редица мерки, насочени към ограничаване на нелегалното преминаване на границите и справяне с предизвикателствата, свързани с миграционния натиск.

Обществена подкрепа и критики

Твърдата политика на Туск по отношение на миграцията, продължаваща линията на предишното правителство, среща широка обществена подкрепа в Полша. Въпреки това, някои активисти изразяват разочарование, тъй като са се надявали на по-либерален подход след смяната на администрацията през декември 2023 година.

Предложените мерки предизвикват дебат относно баланса между националната сигурност и хуманитарните задължения на страната. Предстои да се види как Европейският съюз ще реагира на плановете на Полша за временно прекратяване на правото на убежище и какви ще бъдат последствията от тази политика за региона като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари