Общинският съвет прие ключови решения за образованието и екологията на Русе

1

Дневният ред на дванадесетото заседание включваше 65 точки

Дванадесетото заседание на Общински съвет - Русе се проведе при засилен интерес и активно участие на 46 общински съветници. Заместник-председателят на местния парламент Стоян Христов откри и ръководи сесията, която включваше внушителен дневен ред от 65 точки, сред които 12 питания и 2 изказвания от граждани.

Сред ключовите решения, взети на заседанието, бе одобрението за формиране на групи и паралелки в общинските детски градини и училища с брой на децата и учениците под определения минимум за учебната 2024-2025 година. Това решение ще позволи на няколко училища в община Русе да продължат да функционират, въпреки по-малкия брой ученици в някои паралелки.

Общественият транспорт в Русе бе друга гореща тема на дискусия. Съветниците дадоха зелена светлина на "Общински транспорт Русе" ЕАД да предостави безвъзмездно и безсрочно вещно право на ползване на "Електроразпределение Север" АД върху вече изградения трафопост. Тази стъпка се очаква да подобри електроснабдяването на градския транспорт.

Екологичната политика на града получи силен тласък с единодушното одобрение на проекта "Подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Община Русе чрез изпълнението на мерки за озеленяване в градска среда (междублокови пространства)". Този проект, част от Програма "Околна среда" 2021-2027 година, цели да създаде по-зелена и здравословна градска среда за жителите на Русе.

Духовното развитие на общността също не бе пренебрегнато. Съветниците единодушно подкрепиха предложението за учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на Русенската митрополия за изграждането на православен храм в квартал "Дружба-3". Това решение идва в отговор на искане от Митрополията и е получило предварително одобрение от Комисията по общинска собственост.

Образованието получи значителен финансов стимул с решението на общината да отдели 1 116 730 лева за изграждането на физкултурен салон и топла връзка към Основно училище "Никола Обретенов". Допълнителни 1 500 000 лева ще бъдат осигурени от държавата по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024-2027 година.

В духа на регионалното сътрудничество, Община Русе ще участва в учредяването на сдружение с нестопанска цел "Местна инициативна рибарска група Русе - Иваново - Борово". Целта е да се разработи Стратегия за водено от общностите местно развитие за периода 2021-2027 година в рамките на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.

Жителите на квартал "Чародейка Г-север" ще се радват на нов общински пазар с постоянен статут, след като Общинският съвет даде съгласието си "Общински пазари" ЕООД да инвестира 375 000 лева в изграждането му. Управителят Кунчо Кунчев подчерта, че в новия пазар се планира и обособяването на аптека, отговаряйки на нуждите на местното население.

Заседанието завърши с гласуване за определяне на кандидатите за съдебни заседатели за Районен съд - Русе, както и с одобряване на задания за проекти за подробни устройствени планове и процедури за продажби на общински имоти.

Следващото заседание на Общинския съвет е насрочено за 24 октомври 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Мухахаха
    Бесарабският страхлив мишок мартинчо сега пък на Ники се направил обаче веднага се разпознава по неграмотното писане: кой пише пУмияри бе,ПеПеруга ? Неграмотен бесарабски циганин,ето кой мухахахахаха
  • 2
    1
    Ники
    Само като си представя че Виаграта и Психото са общински пумияри и до там не мога да спра да ги благославям
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари