Община Русе ще дари на държавата имот на улица "Николаевска"

1
Община Русе ще дари имот на държавата, за да разреши съдебен спор
Община Русе ще дари имот на държавата, за да разреши съдебен спор Снимка: Dunavmost

Община Русе ще дари имот на държавата, за да разреши съдебен спор

Общинският съвет на Русе предстои да вземе решение за даряване на държавата на дялове от имот на ул. "Николаевска" №5, включващ няколко сгради - паметници на културата. Това действие цели разрешаването на дългогодишен съдебен спор за собствеността върху имота.

Делото датира от 2001 г. и е свързано с несъстоятелността на бившето дружество "Колора" АД. През 2018 г. Община Русе е конституирана като съделител в производството по делба на имота, като делът ѝ е определен на 12/96 идеални части.

Оказва се обаче, че съгласно тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 2018 г., собственик на този дял следва да бъде държавата, а не общината. Това поставя под въпрос валидността на досегашните съдебни решения и създава риск от ново дело, което би забавило още повече разрешаването на спора.

За да избегне това, Община Русе предлага да дари своя дял на държавата. Това ще позволи на държавата да встъпи в съдебното производство и да замести общината, като по този начин се гарантира продължаването на делото и защитата на интересите на останалите съделители.

Предложението за дарение е подкрепено от Областния управител на Русе, който представлява държавата в този случай. Очаква се Общинският съвет да вземе решение по въпроса през този месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари