Обръчи от фирми с общ собственик прибират 1 милиард лева от пътни поръчки

1
Североизточна България под контрола на една пътностроителна група
Североизточна България под контрола на една пътностроителна група Снимка: АПИ / Архив

Североизточна България под контрола на една пътностроителна група

Близо една четвърт от държавното финансиране за поддържане и ремонт на пътната инфраструктура в България, възлизащо на почти 1 милиард лева, е било спечелено чрез тръжни процедури от девет дружества, обединени от общ мажоритарен собственик. Става въпрос за "ИГ Холдинг" ЕООД, регистрирано в град Търговище. Тази информация е резултат от задълбочен анализ на документацията по обществени поръчки, възложени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в периода 2023 - 2024 година.

Проучване на "Дневник" в Търговския регистър разкрива, че поръчките за пътна поддръжка и ремонтни дейности в няколко ключови области на страната са спечелени от компании, свързани с "ИГ Холдинг". Сред тези области са Габрово, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра и Търговище. Освен това, фирмите са спечелили и търга за поддръжка на автомагистрала "Хемус" в участъка Буховци - Варна.

Интересен факт е, че "ИГ Холдинг" участва и в два консорциума, които са спечелили търговете за пътната инфраструктура в областите Разград и Шумен. Това допълнително разширява обхвата на дейността на свързаните с холдинга фирми в Североизточна България.

Тази концентрация на обществени поръчки в ръцете на една група компании повдига въпроси относно конкурентността на процедурите и ефективността на разпределението на публичните средства в сектора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Държавата си има Мафия.
    Едноличен собственик на „ИГ Холдинг“ е Григор Цветков Иванов - протежето на Велико Желев. Всъщност кариерата на Желев в строителния сектор минава именно през публичното управление. От 2001 г. до 2003 г. той е шеф на Областното пътно управление във Варна. След това е назначен на поста “съветник” на покойния вече регионален министър в кабинета “Сакскобургготски” Валентин Церовски. Впоследствие е назначен за зам.-шеф на Агенция “Пътища” (сега Агенция “Пътна инфраструктура”). След това се връща в Министерство на регионалното развитие и благоустройството вече по време на правителството на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС, когато строителен министър е Асен Гагаузов. Желев по това време е негов съветник. След тези партии идват на власт ГЕРБ, ПП, ДБ и прочее. Политическа мафия - без значение за коя партия ще гласува гласоподавателя на т. нар. "Избори".
  • 12
    2
    daskal
    И защо частни фирми?! Пътищата, магистралите, мостовете и тунелите не са ли ДЪРЖАВНИ стратегически обекти?! Държавата ни няма ли ресурси да създаде предприятие, което да ги строи и поддържа?!
  • 20
    1
    Аз
    Виртуози сте в голямото краденее.Чий е холдинга и кой прибира парсата? Монопол и информационно затъмнение.Службите няма как да не знаят, но им е наредено да мълчат и да си траят.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари