Кметове настояват за довършване на магистрала "Хемус" и система "Дунав"

0
Инфраструктурните проблеми на региона в центъра на работна среща в Шумен
Инфраструктурните проблеми на региона в центъра на работна среща в Шумен Снимка: Община Русе

Инфраструктурните проблеми на региона в центъра на работна среща в Шумен

Представители на местните власти от Североизточна България се събраха на работна среща в град Шумен, за да обсъдят общите предизвикателства пред региона и да начертаят съвместни планове за бъдещето. Сред участниците бяха заместник-кметът на Русе Златомира Стефанова, кметът на Шумен професор Христо Христов, кметът на Разград Добрин Добрев, кметът на Търговище доктор Дарин Димитров, заместник-кметът на Варна Снежана Апостолова и председателят на Общинския съвет в Силистра Димитър Трендафилов.

Домакинът на събитието, професор Христо Христов, представи екипа си и основните направления на работа в община Шумен. Дискусията се фокусира върху два ключови проблема, които обединиха всички участници - водоснабдяването и транспортната свързаност. В резултат на това, местните власти решиха да отправят искане за финансиране на довършването на система "Дунав" и магистрала "Хемус", която е от критично значение за разгръщането на потенциала на общините в Североизточна България.

Златомира Стефанова, заместник-кмет на Русе, подчерта важността на подобрената инфраструктура за региона: "Ние наистина сме откъснати. Нямаме тази инфраструктура и когато говорим за туризъм и развитие трябва да имаме качествен достъп, какъвто има и южната част на нашата държава".

Друг важен въпрос, който беше обсъден, е недостигът на квалифицирани кадри в общинските администрации. Участниците в срещата имаха възможност да посетят Индустриалния парк в Шумен, където беше представен успешен модел на публично-частно партньорство. Гостите се запознаха с устройството на парка, текущите инвестиции и плановете за бъдещето, обменяйки идеи за функционирането на подобни индустриални зони.

Програмата включваше и посещение на местна винарна, известна със своя уникален сорт грозде. Това даде повод за обсъждане на възможността за създаване на обща туристическа карта на Североизточна България. Златомира Стефанова пое ангажимент да работи за включването на Русе, известен като "Малката Виена", в съществуващата карта с винени турове в региона.

Общинската телевизия на Шумен отрази събитието, като нейни представители проведоха разговори с участниците за разширяване обхвата на предаванията ѝ, с цел отразяване на събития и новини от целия Североизточен регион.

В заключение на срещата беше взето решение общите проблеми да бъдат представени пред Националното сдружение на общините в Република България и пред бъдещото редовно правителство. Това сътрудничество между местните власти в Североизточна България показва стремежа им към обединение на усилията за решаване на регионалните проблеми и стимулиране на икономическото развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари