"Новият берлински пациент" е седмият излекуван от ХИВ

4
Успехът на германски пациент дава нови надежди за лечение на ХИВ
Успехът на германски пациент дава нови надежди за лечение на ХИВ Снимка: Асен Игнатов

Успехът на германски пациент дава нови надежди за лечение на ХИВ

Седмият пациент, който вероятно е излекуван от вируса ХИВ след трансплантация на костен мозък, е обявен от учени, съобщи АФП. Това сензационно откритие идва в навечерието на 25-ата Международна конференция по въпросите на СПИН, която ще се проведе в Мюнхен.

Пациентът, 60-годишен германец, вече не показва следи от вируса в организма си. Мъжът, който желае да остане анонимен, е наречен "новият берлински пациент", по аналогия с първия "берлински пациент" - Тимъти Рей Браун, който през 2008 година стана първият човек, официално обявен за излекуван от ХИВ. За съжаление, Браун почина от рак през 2020 година.

Германецът е диагностициран с ХИВ през 2009 година и през 2015 година е претърпял трансплантация на костен мозък като лечение за левкемия. Антиретровирусното лечение е прекратено в края на 2018 година. Близо шест години по-късно изследователите съобщават, че вирусът вече не присъства в организма му. Случаят ще бъде представен на конференцията в Мюнхен следващата седмица.

Въпреки че учените не могат да бъдат "абсолютно сигурни", че всички следи от вируса са изчезнали, "случаят на този пациент е много показателен за излекуването от ХИВ", споделя д-р Кристиан Геблер от берлинската болница "Шарите", където се провежда терапията. "Той се чувства добре и е ентусиазиран от идеята да допринесе за нашите изследователски усилия", добавя медикът.

С над петгодишен период на ремисия германецът "е близо" до това да се счита за излекуван, казва на пресконференция Шарън Люин, президент на Международното СПИН дружество. Според нея този случай се различава от други пациенти с дългосрочни ремисии.

Всички, с изключение на един, са получили стволови клетки от донори на костен мозък с рядка мутация на гена CCR5, известен с това, че предотвратява проникването на ХИВ в клетките. Донорите са наследили две копия на мутиралия ген - по едно от всеки от родителите си, отбелязва АФП.

"Новият берлински пациент" е първият, получил стволови клетки от донор, който е наследил само едно копие - много по-често срещана конфигурация, която дава надежди за повече потенциални донори. Доктор Люин определя случая като "обещаващ".

"Женевският пациент", разкрит през 2023 година, е друго изключение: той е получил трансплантация от донор без никаква мутация на този ген. И макар тези случаи да дават надежда, че един ден вирусът ще бъде лечим, трансплантацията на костен мозък все още е много скъпа и рискована, дори немислима за повечето носители на ХИВ, отбелязва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Успех!
    Къде, ако не в Германия! Медицина и здравеопазване на много високо ниво! Държавата им дава пари за болните. Също като в България - чакаме да дойде Българската Коледа, че дано някое детенце оцелее. Тука все няма пари!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари