Новите евродепутати се събират на учредителна сесия в Страсбург

0
Европейският парламент се събира на първата си сесия
Европейският парламент се събира на първата си сесия

Европейският парламент се събира на първата си сесия

Европейският парламент (ЕП) започна своята първа сесия в Страсбург, с нов състав от 720 депутати, представляващи 27-те страни членки на Европейския съюз. Новият състав е с 15 депутати повече в сравнение с предишния парламент.

Политическа структура и нови групи в ЕП

След серията от политически трусове в крайната десница, новият парламент включва осем политически групи, с една повече от предишния мандат. Мнозинството в парламента се оформя около три основни групи:

  • Европейската народна партия (ЕНП) с 188 евродепутати
  • Прогресивен алианс на социалистите и демократите (S&D) със 136 евродепутати
  • Обнови Европа с 77 евродепутати

Опозиционната десница е представена от три основни групи:

  • Патриоти за Европа с 84 евродепутати
  • Европейски консерватори и реформисти с 78 евродепутати
  • Европа на суверенните нации с 25 евродепутати

Освен това, Зелените/Европейски свободен алианс имат 53 евродепутати, а Левицата – 46. В парламента има също 12 независими депутати и 21 депутати, които все още не са си избрали група.

Избор на председател и заместник-председатели

Първото решение на новия парламент след конституирането му е изборът на председател за следващите две години и половина. Гласуването е насрочено за малко след 11:00 часа българско време и ще се проведе с тайно гласуване с хартиени бюлетини. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове – 50 процента плюс един.

Има две номинации за председател на ЕП: Роберта Мецола от Малта, представляваща групата на Европейската народна партия, и Ирене Монтеро от Испания, член на партията Подемос и политическата група на Левицата.

По-късно през деня ще бъдат избрани и 14 заместник-председатели на парламента. В сряда, евродепутатите ще изберат петимата квестори и ще потвърдят броя и размера на постоянните комисии, подкомисии и делегации на парламента. Членовете на комисиите ще бъдат обявени в петък, като разпределението на местата в комисиите по политически групи ще отразява разпределението в самия парламент.

Подкрепа за Украйна

Очаква се новият Европарламент да изрази силна подкрепа за Украйна. В сряда сутринта лидерите на политическите групи ще направят изявления относно необходимостта ЕС да продължи да подкрепя Украйна, а в късния следобед ще бъде гласувана резолюция по въпроса.

Избор на председател на Европейската комисия

Според предварителната програма, в четвъртък Европарламентът ще гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия (ЕК). Гласуването ще бъде тайно, като Фон дер Лайен трябва да получи подкрепата на поне 361 депутати от 720-местния Европарламент (минимум половината плюс един), за да се върне на поста за следващите пет години. Ако тя не получи нужното мнозинство, Европейският съвет трябва да предложи нов кандидат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари