Какви пенсии вземат евродепутатите

0
Бившите членове на Европейския парламент се пенсионират на 63 години
Бившите членове на Европейския парламент се пенсионират на 63 години

Бившите членове на Европейския парламент се пенсионират на 63 години

След поредните избори за Европейски парламент, много хора се интересуват от условията и размерите на пенсиите, които получават евродепутатите. Тази статия ще ви предостави подробна информация за това кога и какви пенсии получават бившите членове на Европейския парламент (ЕП), както и кой финансира тези пенсии.

Кога получават пенсия евродепутатите?

Бившите членове на Европейския парламент имат право на пенсия, когато навършат 63 години. Това е регламентирано в член 14 от Устава на членовете на ЕП. Тази възрастова граница е фиксирана и не подлежи на промяна в зависимост от индивидуалните обстоятелства на евродепутатите.

Какъв е размерът на пенсията?

Размерът на пенсията на евродепутатите зависи от броя на годините, през които те са служили в Европейския парламент. Пенсията възлиза на 3,5% от месечното възнаграждение за всяка пълна година на служба. За да илюстрираме това, нека разгледаме следния пример:

  • Месечно възнаграждение: 10.075,18 евро бруто (7.853,89 евро нето).
  • Един мандат (5 години): Пенсията ще бъде 3,5% от 10.075,18 евро за всяка година, което прави 1760 евро месечно или приблизително 3440 лева.

Това означава, че ако евродепутат е служил един мандат (5 години), когато навърши 63 години, той ще получава пенсия от около 1760 евро месечно. За сравнение, това е с около 40 лева повече от максималната пенсия в България.

Кой плаща пенсиите на евродепутатите?

Разходите за пенсиите на бившите членове на Европейския парламент се поемат от бюджета на Европейския съюз. Това означава, че финансирането на тези пенсии идва от общия бюджет на ЕС, който се формира от вноските на държавите членки.

Пенсиите на евродепутатите са значително по-високи от тези в много от държавите членки на ЕС, включително България. Те се отпускат на възраст от 63 години и се финансират от бюджета на Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    Въпрос
    Урсула фон ден Лайнен е на 65 години. Защо още съсипва ЕС! Да я бяха пенсионирали!
  • 4
    2
    птица
    До 1: Йончевица, Крисито-Кристалинчица, Стани-шеф , има има пълно, онова френско говорящи Габриел, голямо близане пада в това ЕО, парите ти за всичко са виновни..м
  • 11
    1
    гражданин
    дайте пример за 10 години евродепутат
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари