Нова книга разкрива живота на забележителния епископ Павел Дуванлията

0
Държавна агенция "Архиви" издава том, посветен на видния духовник
Държавна агенция "Архиви" издава том, посветен на видния духовник Снимка: Областна администрация - Русе

Държавна агенция "Архиви" издава том, посветен на видния духовник

В Епископската резиденция на Католическата Никополска епархия в град Русе се състоя представяне на книга, посветена на един от най-образованите българи от 18-ти век - Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Събитието привлече вниманието на редица официални лица, сред които и областният управител Драгомир Драганов.

Книгата, която е част от документалната поредица "Архивите говорят" (том 73), съдържа 196 страници с преводи на 59 документа, предимно писма на италиански език. Тези писма, адресирани до различни представители на Ватикана, са написани от Никополския католически епископ Павел Гайдаджийски Дуванлията. Роден между 1733 и 1744 година в село Дуванлий, Пловдивско, Дуванлията е оставил богато писмено наследство, преди да почине през 1804 година в Букурещ.

Областният управител Драгомир Драганов изрази благодарност към председателя на Държавна агенция "Архиви" доцент доктор Михаил Груев и неговия екип за усилията им да направят книгата достъпна за широката общественост. Драганов подчерта важността на съдържанието ѝ като морален компас за духовност, просвещение и нравствени добродетели.

"Тези качества трябва да продължат да са актуални и днес и това е възможно, когато имаме добрият пример – този на хората, които са виждали по-далеч от другите и искали повече, но не за себе си, а за цялата общност", заяви Драганов.

Той също така изрази задоволство от активното сътрудничество между местните и държавни институции и Католическата църква, подчертавайки ползата от това партньорство за цялата българска общност.

Писмата в книгата разкриват не само служебните дела на епископ Дуванлията, но и описват живота на обикновените хора и свещениците през един от най-мрачните периоди на Османското владичество. Това е време, когато католическото население в България е изправено пред сериозни предизвикателства след потушаването на Чипровското въстание от 1688 година.

Павел Дуванлията се откроява като ренесансова личност - талантлив поет, владеещ отлично италиански, турски и влашки език, с разбиране на френски и гръцки. Неговата скромност и човечност са високо ценени от съвременниците му, което се потвърждава от масовото шествие по улиците на Букурещ по време на погребението му.

На представянето присъства и Никополският епископ монсеньор Страхил Каваленов, който направи кратък преглед на историята на Никополската епископия. Той отбеляза значителния принос на отец Паоло Кортези, издал през 2010 година книгата "Писма от пределите на Европа 1776-1813", където за първи път са публикувани оригиналните писма на епископ Павел Дуванлията.

Доцент доктор Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", подчерта важността на това издание, тъй като 18-ти век остава сравнително непознат период в българската история. Той посочи, че писменото наследство на Павел Дуванлията има огромна стойност за попълване на тази празнина в познанието ни.

Доцент Радослав Спасов, един от научните редактори и съставители на книгата, сравни личността на Дуванлията с тази на Софроний Врачански, описвайки го като духовник и модел за подражание, отличаващ се със своята скромност и изключителна дипломатичност.

Изданието е реализирано със съдействието на Културния център "Евгений Босилков - Белене" и е част от документалната поредица на Държавна агенция "Архиви" - "Архивите говорят". Книгата включва ценни показалци, подготвени от редактора Асен Тодоров, главен експерт в дирекция "Публичност на архивите".

Събитието привлече вниманието на множество представители на местната и държавната власт, включително началника на отдел "Държавен архив" - Русе при Дирекция "Регионален държавен архив" - Велико Търново на Държавна агенция "Архиви" Толя Чорбаджиева.

Представянето на тази книга не само хвърля светлина върху живота и делото на един забележителен български духовник от 18-ти век, но и подчертава важността на опазването и изучаването на историческото ни наследство. Чрез писмата на Павел Дуванлията, съвременните читатели имат възможност да се докоснат до един малко познат, но изключително важен период от българската история.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари