Нов пътен участък край Мездра вече се руши

0
Свлачища и пропадания компрометират отсечка на път Е-79
Свлачища и пропадания компрометират отсечка на път Е-79 Снимка: bTV

Свлачища и пропадания компрометират отсечка на път Е-79

Неочаквани проблеми възникнаха по новоизградения участък от международен път Е-79 в близост до град Мездра. Зрители на bTV алармираха за появата на свлачища, срутища и пропадания на настилката, които вече компрометират целостта на пътното платно на няколко места.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) потвърди, че свлачищни процеси са били регистрирани още през месец март 2024 година по време на извършването на изкопни работи. Според информацията, предоставена от АПИ, засегнати са общо четири участъка от ЛОТ 2 на проекта. За тези проблемни зони вече е извършен оглед и е изготвен проект за укрепване.

От месец юли 2024 година движението по път Е-79 е преустановено. Тази мярка се налага периодично поради невъзможността за едновременно извършване на строителни дейности и пропускане на автомобили. Особено критична е ситуацията при пътен възел "Ребърково", където се наблюдава свличане на значителни количества земна маса от околния скат.

Въпреки официалната забрана за преминаване, нерядко се наблюдават автомобили по новостроящата се отсечка Мездра-Ботевград. Водачите обикновено обясняват присъствието си с объркване в маршрута, което често води до спорове със строителните работници на обекта.

Особено тревожна е ситуацията в непосредствена близост до свлачището при пътен възел "Ребърково". Огромни количества пръст са се свлекли край пътя, повличайки със себе си бетонните отводнителни съоръжения, разположени над ската. Мрежите и каменните подпори в основата се оказват недостатъчни за овладяване на процеса.

Допълнителни ремонтни дейности се извършват и по самото пътно платно. Преди дни е регистриран инцидент, причинен именно от неправомерното навлизане на външни лица в строителната зона.

Журналистическият екип на bTV НОВИНИТЕ е заснел и други участъци, където съществува непосредствена опасност от свличане на земни маси. На места са регистрирани и падания на огромни скални късове.

За справяне с възникналите проблеми, АПИ планира мащабни укрепителни дейности на засегнатите откоси. Очаква се тези работи да погълнат значителна сума от 65 милиона лева без включен данък добавена стойност (ДДС). В момента тече процедура по сключване на договор със строителна фирма за изпълнение на укрепителните дейности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари