АПИ: Стоманобетонните панели на Дунав мост тежат по 5,6 тона

0

117 панела са изработени до момента при основния ремонт на съоръжението

Основният ремонт на Дунав мост при Русе напредва, като до момента са изработени 117 нови стоманобетонни панела. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Всеки от тези масивни елементи тежи 5,6 тона и е с внушителни размери от 2,48 метра на 4,40 метра.

От началото на строителните дейности преди два месеца, екипите на обекта са демонтирали 107 стари панела и са монтирали 94 нови. Процесът на подмяна включва сложна система от свързване между новата пътна плоча и стоманените главни греди, използвайки армировка в напречна и надлъжна посока, както и заваряване на свързващи елементи, известни като болтови дюбели.

Всяка връзка се укрепва допълнително с бетон, което значително повишава носещата способност на пътната конструкция при тежък трафик и гарантира безопасността на преминаващите превозни средства.

Особено внимание се отделя на защитата срещу корозия. Всички стоманени елементи преминават през процес на пясъкоструене за премахване на старите пластове, след което се нанася трипластова антикорозионна защита.

В следващите дни се очаква удължаване на въведената на 10 юли 2024 година временна организация на движението. Затвореният за движение участък в лентата за вход в България ще бъде увеличен от сегашните 200 метра на около 400 метра. Трафикът в ремонтираната лента остава ограничен, като движението се регулира от сигналисти в лентата за изход към Румъния.

Въпреки мащабните ремонтни дейности, АПИ уверява, че Дунав мост няма да бъде затварян напълно. Работата на обекта продължава ежедневно между 10 и 12 часа през светлата част на денонощието, като движението се организира поетапно и двупосочно в платното, където не се извършват ремонтни дейности.

За безопасността на пътуващите са въведени ограничения за преминаващите превозни средства - максималната допустима ширина е 2,75 метра, а общата маса не трябва да надвишава 60 тона. Извънгабаритни превозни средства не се допускат да преминават по моста по време на ремонта.

АПИ работи в тясно сътрудничество с Гранична полиция, Агенция "Митници", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", община Русе и Областната администрация на Русе за осигуряване на максимална безопасност по време на ремонтните дейности.

Очаква се ремонтът на Дунав мост да приключи до края на 2024 година, осигурявайки по-безопасна и модерна инфраструктура за транспорт между България и Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Хи хи
    Ако Върбан ги слага ,арматурата е извадена.....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари