Нов облик на тенис кортовете в Парка на младежта

0
Община Русе отчете дейността си през изминалата работна седмица
Община Русе отчете дейността си през изминалата работна седмица Снимка: Община Русе

Община Русе отчете дейността си през изминалата работна седмица

Инфраструктурни подобрения за по-добра градска среда

В ресор "Опазване на околната среда и комунални дейности" се наблюдава значителен напредък в няколко ключови проекта. Приключиха подготвителните дейности за полагане на нова настилка на подхода и паркинга към блок "Ловец" в централната градска част. Същевременно, продължават строителните работи по обновяване на парковата площ в центъра на квартал "Средна кула", което ще предостави на жителите обновено и приятно място за отдих.

Завърши и ремонтът на тротоарната настилка пред сградата на Регионална библиотека "Любен Каравелов" по улица "Иван Вазов", подобрявайки достъпа до тази важна културна институция. На площад "Свобода" около Паметника на свободата се извършват дейности по реновиране и обновяване на наземното осветление, което ще подобри естетиката и безопасността в центъра на града.

В различни части на Русе и околните села се извършват ремонти на улици и пътища. Локални ремонти бяха направени на улиците "Видин", "Ивац", "Търговска" и "Цветница". Извършен бе ремонт на силно разрушена настилка на участък от улица "Жеравна". В село Ястребово и по общинския път към село Семерджиево бяха извършени ремонти чрез студено изкърпване на компрометирани участъци.

Образование и култура в фокуса на общината

Ресор "Образование и култура" отчита важни постижения в подкрепа на образователните институции и културния живот в Русе. Осигурено бе финансиране от Общинската образователна програма за полагане на нова настилка в дворното пространство на детска градина "Приказен свят" в село Николово и за смяна на дограма в сградата на детска градина "Роза" в село Ново село.

В културната сфера се извършва подготовка за значими събития. На 19 октомври в Доходното здание ще се състои концерт на фолклорната певица Ана Борисова. Подготвя се и празничен концерт по случай 1 ноември - Деня на народните будители, на който ще бъдат връчени Наградата "Русе - 21 век" 2024 на Община Русе и Националната награда "Даскал Ботьо Петков" на Общонародна фондация "Христо Ботйов".

Международно сътрудничество и проекти

В ресор "Международни програми и проекти, инвестиции и собственост" се отбелязват важни постижения в областта на финансирането и международното сътрудничество. На 10 октомври Община Русе подписа две споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на приоритетни проекти. Средствата ще бъдат инвестирани в строителство, рехабилитация и благоустрояване на два важни обекта - водопровод в квартал "Средна кула" на стойност 1 750 000 лева и основен ремонт на читалище "Васил Левски" на стойност 1 286 200 лева.

Заместник-кметът Златомира Стефанова участва в среща на общините от Североизточна България, където бяха обсъдени ключови приоритети за развитие на региона. Взето бе решение за кандидатстване за финансиране за довършване на система "Дунав" и магистрала "Хемус" като основни фактори за растеж.

Община Русе се включи активно и в международни проекти. Подписан бе договор по проект "Climate READY Ruse: Planning for Resilience and Sustainability" в рамките на инициативата CLIMAAX, финансирана по Програма "Хоризонт Европа", с бюджет от 123 962,50 евро.

Социални дейности и здравеопазване

В ресор "Социални дейности, здравеопазване и транспорт" се отчитат важни инициативи в подкрепа на гражданите. На 11 октомври бяха обявени свободните места за прием в общински детски ясли. Проведоха се планови проверки на наетите лица на длъжност домашен помощник по проект "Грижа в дома в община Русе".

По повод Световния ден на психичното здраве, експерти от Превантивно-информационния център проведоха сесия на тема "Стрес, управление на времето и психично здраве" с ученици от Математическа гимназия "Баба Тонка".

Здравните медиатори извършиха важна работа в кварталите "Чародейка" и "Селеметя", консултирайки жени за безплатни скринингови прегледи и мъже за програма за ранно откриване на сънна апнея. Проведени бяха и беседи с деца за превенция на заразяване с хепатит А и хигиена на устната кухина.

Спорт и младежки дейности

В ресор "Спорт и младежки дейности" се отбелязват значителни постижения и инициативи. Започнаха ремонтни дейности на игрището по мини футбол в Спортен комплекс "Ялта" и на седми и осми корт в Общинската тенис база в Парка на младежта. Клубът по шах към Общинския младежки дом постигна забележителни успехи на Държавното отборно първенство по шах в Боровец.

От 4 до 6 октомври Русе бе домакин на фестивала за млади таланти "Северно сияние", където Десислава Василева от Русе спечели голямата награда Гран при.

Тези разнообразни инициативи и проекти показват ангажимента на Община Русе към подобряване на качеството на живот на своите граждани във всички сфери - от инфраструктура и образование до култура, спорт и социални дейности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари