Нов фестивал обогатява културния живот в Русе

0

Шестдневна програма с постановки и срещи с любими артисти

Русе се готви да посрещне първото издание на фестивала "Есенни театрални срещи", който ще се проведе от 8 до 13 октомври 2024 година. Това стана ясно на пресконференция, проведена днес в зала "Слави Шкаров" на Доходното здание в крайдунавския град.

Събитието бе уважено от Енчо Енчев, заместник-кмет на община Русе, Катя Костова, председател на сдружение "Кауза Пещера", Боян Иванов, директор на Драматичен театър "Сава Огнянов", и Мариан Савов, директор на Общинско предприятие "Русе арт".

Заместник-кметът Енчо Енчев изрази задоволството си от реализацията на проекта, финансиран чрез програма "Култура" на община Русе. "Удовлетворен съм, че община Русе, чрез програма "Култура" финансира този проект. Такова събитие беше необходимо за нашия град. Особено ме радва, че проектът има международен характер и ще предложи постановки с участието на млади актьори. Надявам се фестивалът да бъде изключително успешен", заяви той.

Идейният инициатор на фестивала, Катя Костова, подчерта значимостта на събитието за културния живот не само на Русе, но и на целия регион. "Русе е културно средище с дългогодишни традиции не само в театралното изкуство, но и в операта. Беше изключително важно за този регион на България да се създаде сцена, на която да се обменят идеи между различни държави", сподели Костова.

Фестивалът ще акцентира върху ежегодното награждаване на изтъкнат артист или драматург с принос към театралното изкуство или по повод кръгла годишнина. В рамките на събитието са планирани и "Срещи с автограф", които ще дадат възможност на русенци да се срещнат с любими артисти и писатели.

"Есенни театрални срещи" се финансира съвместно от Министерството на културата и програма "Култура" на община Русе. Програмата за тази година включва чествания на две емблематични български актриси - 80-годишнината на Цветана Манева и 90-годишнината от рождението на Татяна Лолова.

Катя Костова изтъкна, че фестивалът цели да привлече вниманието на жителите от малките населени места около Русе и да утвърди традицията на културния туризъм в региона.

Театралната феерия ще започне на 8 октомври 2024 година в 19:00 часа с постановката "Странна случка с куче" на Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе. Фестивалът ще продължи до 13 октомври и е отворен за всички любители на театралното изкуство.

Пълната програма на фестивала можете да видите в галерията ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари