Нов анализ разби мит за консумацията на алкохол

1
Това е пропаганда в полза на алкохолната индустрия, че умерената консумация на техните продукти удължава живота на хората, казва доктор Том Сокуел
Това е пропаганда в полза на алкохолната индустрия, че умерената консумация на техните продукти удължава живота на хората, казва доктор Том Сокуел

Това е пропаганда в полза на алкохолната индустрия, че умерената консумация на техните продукти удължава живота на хората, казва доктор Том Сокуел

Нови научни данни разбиват мита за ползите от умерената консумация на алкохол.

Дългогодишното убеждение, че умерената консумация на алкохол може да има благоприятни ефекти върху здравето, особено за сърдечно-съдовата система, е поставено под въпрос от нови научни изследвания. Учени от Канадския институт за изследвания на употребата на психоактивни вещества към Университета на Виктория са анализирали над 100 предишни проучвания и са стигнали до заключението, че положителните ефекти от алкохола върху здравето са силно преувеличени, пише The Guardian.

Доктор Том Сокуел, водещ автор на изследването, обяснява: "Това, което открихме, е че много от предишните проучвания са сравнявали хора, които консумират алкохол, с група, която включва бивши пиячи и хора, които са спрели да пият поради здравословни проблеми. Това създава изкривена картина, която прави умерено пиещите да изглеждат по-здрави в сравнение.

Анализът, публикуван в престижното издание "Журнал за изследвания на алкохола и наркотиците", разкрива, че когато се вземат предвид само най-качествените проучвания, които правилно разграничават различните групи, няма доказателства, че умерената консумация на алкохол води до по-дълъг живот или по-добро здраве.

Тези открития имат потенциално сериозни последици за обществената здравна политика. Много страни, включително България, имат препоръки за "безопасни" нива на консумация на алкохол. Новите данни поставят под въпрос основата на тези препоръки.

Професор Емануела Гакиду от Института за здравни метрики и оценка към Университета на Вашингтон, която не е участвала в канадското проучване, но е водещ автор на друго мащабно изследване за алкохола, публикувано в The Lancet, коментира: "Нашите открития са в съответствие с тези на канадския екип. Данните показват, че рисковете за здравето, свързани с алкохола, са огромни. Нулевата консумация на алкохол минимизира цялостния риск от загуба на здраве."

Изследването на професор Гакиду, което анализира данни от 195 страни в периода 1990-2016 година, установява, че алкохолът е причина за близо 3 милиона смъртни случая годишно в световен мащаб. Това включва 12% от смъртните случаи при мъже на възраст между 15 и 49 години.Доктор Йона Милууд от Оксфордския университет, която е провела мащабно проучване сред половин милион мъже в Китай, добавя: "Нашето изследване свърза алкохола с над 60 заболявания, включително цироза на черния дроб, инсулт, няколко вида рак на храносмилателната система, подагра, катаракта и стомашни язви. Става все по-ясно, че очевидните благоприятни ефекти от умерената консумация на алкохол вероятно не са причинно-следствени."

Тези нови открития поставят предизвикателство пред алкохолната индустрия, която дълго време се е възползвала от идеята за здравословните ползи от умерената консумация. Доктор Сокуел предупреждава: "Това е било форма на пропаганда в полза на алкохолната индустрия - идеята, че умерената консумация на техните продукти удължава живота на хората."

За потребителите тези нови данни могат да бъдат объркващи, особено след години на противоречиви съобщения относно алкохола и здравето. Експертите съветват хората да преразгледат навиците си за пиене в светлината на тази нова информация.

Доктор Сали Дейвис, бивш главен медицински служител на Великобритания, е заявявала в миналото, че няма безопасно ниво на консумация на алкохол. Новите изследвания изглежда потвърждават тази позиция.

За България, където консумацията на алкохол е дълбоко вкоренена в културата и социалния живот, тези открития представляват особено предизвикателство. Според данни на Световната здравна организация, България е сред страните с най-висока консумация на алкохол на глава от населението в Европа.

Доктор Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България, коментира ситуацията: "Тези нови научни данни са тревожен сигнал за нашето общество. Трябва да преосмислим отношението си към алкохола и да засилим превантивните мерки, особено сред младежите."

Министерството на здравеопазването на България обяви, че ще преразгледа настоящите препоръки за консумация на алкохол в светлината на новите научни доказателства. Очаква се в близко бъдеще да бъдат въведени по-строги насоки и информационни кампании.Експертите подчертават, че въпреки че пълното въздържание може да не е реалистична цел за всички, намаляването на консумацията на алкохол може да донесе значителни ползи за здравето. Те препоръчват на хората да се консултират със своите лекари относно личните си навици за пиене и потенциалните рискове за здравето.

В заключение, новите научни данни предоставят важна информация за връзката между алкохола и здравето. Те подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания и преоценка на обществените здравни политики. За отделните хора това е възможност да преосмислят отношението си към алкохола и да направят информиран избор за своето здраве и благосъстояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Откритие
    А какво влияние върху живота и здравето оказва продължителния престой в България, някой ще направи ли изследване?!?
  • 0
    1
    Критик
    Нали планетата е пренаселена със алкохола се регулира
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари