Нишки на времето: Изложба в Русе разкрива тайните на хърцойските носии

0

Величка Кадъкьовлиева споделя своята страст към народните традиции

Традиционните облекла и тъкани на русенските хърцои оживяват в уникална изложба.

В навечерието на своята 80-годишнина, Величка Кадъкьовлиева представя безценно културно наследство в зала "Княз Александър I" на Историческия музей в град Русе. Изложбата, озаглавена "Традиционни облекла и тъкани на русенските хърцои – наследство и памет", ще отвори врати за посетители на 18 септември 2024 година от 18:00 часа.

Експозицията, реализирана от етнографа Искра Тодорова по концепция на Кадъкьовлиева, разкрива богатството на местните традиции чрез внушителна колекция от фамилни реликви. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до автентични носии, тъкани и шевици, илюстриращи уникалния стил на русенските хърцои.

"Още от ранно детство проявявах интерес към историята на моето семейство, на рода и родното ми село. Част от този интерес премина и в страстта да събирам материални свидетелства като памет за това наследство. Първите ми притежания бяха носиите на моите баби, както и тъкани, изработени от тях", споделя Кадъкьовлиева за началото на своята колекционерска дейност.

Сред акцентите в изложбата са женски хърцойски носии с древни мотиви от различни епохи, както и образци на характерната за региона техника на везане "на клечка". Особено внимание заслужава ризата "бърчанка", принадлежала на прабабата на авторката - Руса Моцова, родена през 1877 година. Този уникален експонат е бил обект на научно изследване от професор Антония Велева през 1955 година и е включен в том 2 на "Етнография на България", издание на Българската академия на науките от 1983 година.

Величка Кадъкьовлиева не само съхранява, но и продължава традицията, създавайки носии за своите внучки. Тези творения съчетават автентични елементи с новоизработени части, осигурявайки приемственост между поколенията. Едната от тези носии е използвана за сценични изяви, докато другата е представяла българската народна култура по време на мултикултурни събития в Норвегия.

Роден през 1944 година в село Гагаля (днес част от село Николово, Русенско), Кадъкьовлиева е утвърден автор с няколко публикации, посветени на местната история и традиции. Сред тях са "The Case of Memories" (2018), "Gagalya - there was such a village" (2018), "One hundred years of TPK "Saglasie" (2019) и "Bow, Troublemaker!" - документален разказ за живота, творчеството и обществено-политическата дейност на Стоян Н. Михайловски (2022).

Изложбата "Традиционни облекла и тъкани на русенските хърцои – наследство и памет" не е просто демонстрация на стари дрехи и платове. Тя е жив разказ за идентичността на един регион, пресъздаден чрез грижливо съхранени артефакти и вдъхновяващата страст на един човек към своите корени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До 1
    Ти какво общо имаш с русенците бе,Куролап бесарабски
  • 2
    3
    Хърцои
    Както пише проф. В. Стоянов, „още в предосвобожденския период името им започва да бъде тълкувано от околното население в пейоративен смисъл като „прост, глупав; глупак“ – от рум. ръцои (răţoi, raţă) „патица, патка, паток“, респ. рум. ratoo „селянин“ (която дума обаче е заемка от бълг. ратай)”. В свое изследване за произхода на названието хърцои този изследовател отбелязва, че „едно „алохтонно“ название на хърцоите като ърцои – от рум. ръцои в смисъл „прост, глупав (като патка) „предполага продължително пребиваване в румъноезично обкръжение, откъдето те да са получили такова „външно“ име. **** https://balgarskaetnografia.com/grupi-i-obshtosti/etnografski-grupi/hartsoi.html
  • 3
    2
    азбукарче
    Хърцоите са една от групите старо българско население в Северна и някои райони на Североизточна България, разположени най‑вече в селищата около градовете Бяла и Русе. Те се срещат и по на запад в Търновско, а на изток – около района на гр. Разград. Техни съседи и много близки по своите културни и езикови характеристики на север са капанците. .../ Галин Георгиев - автор на статия от сайта Българска етнография/
  • -3
    1
    русенец
    Нас русенци не ни интересуват делиорманските фереджета и бурки! Ако обичате не ни заминавайте с такива хърцойско-турски простотии!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари