Традиции и вкусове се сляха на Фестивала на тиквата в село Тетово

1

Кулинарни изкушения и много атракции привлякоха гостите на празника

Седмият фестивал на тиквата превърна село Тетово в кулинарна столица за един ден.

Село Тетово, община Русе, се превърна в истински кулинарен рай по време на Седмия традиционен фестивал на тиквата, който се проведе на 12 октомври 2024 година. Събитието, организирано от местното кметство и Народно читалище "Пробуда - 1907", привлече множество жители и гости, превръщайки се в една от най-очакваните културни прояви в региона.

Официални лица уважиха събитието

Кметът на община Русе Пенчо Милков и заместник-кметът Димитър Недев уважиха празника със своето присъствие, демонстрирайки подкрепата на общинската администрация към културните инициативи в малките населени места.

При откриването на фестивала, кметът Милков се обърна към присъстващите с вдъхновяващи думи: "Днес празнуваме не само реколтата, а и силата на общността. Фестивалът на тиквата е повече от състезание и изложба – той е събиране на хора, които споделят общи ценности и обичат традициите. С всяка изминала година този фестивал се превръща в все по-значимо събитие, което обединява поколения и ни напомня за важността на съхраняване на нашите обичаи".

Заместник-кметът Недев допълни, изразявайки своето възхищение от атмосферата: "Тетово е жив пример за това как българското село може да пази и развива своите традиции. Фестивалът на тиквата е доказателство за това, че тук хората са свързани не само с природата, но и с културата си. Радвам се, че виждам толкова много млади хора, които активно участват и допринасят за съхранението на тези традиции".

Богата програма и разнообразни атракции

Фестивалът предложи богата музикална програма, включваща концерти с участието на певчески и танцови самодейни състави за автентичен и обработен фолклор. Изпълнителите представиха традиционното изкуство на областите Русе, Варна, Силистра и Ловеч, създавайки незабравимо преживяване за публиката.

Посетителите имаха възможност да се запознаят отблизо с уменията на местни майстори чрез изложения на изделия от народното приложно изкуство. Много от гостите се възползваха от шанса да си закупят уникални сувенири, съхранявайки спомен от това вълнуващо събитие.

Кулинарни изкушения и състезания

Централно място във фестивалната програма зае конкурсът "Нейно величество тиквата", който привлече вниманието на участници и зрители. Състезанието не само демонстрира кулинарните умения на местните жители, но и подчерта многообразието от начини, по които тиквата може да бъде използвана в кухнята.

Разнообразните кулинарни изкушения, приготвени от тиква, бяха истински хит сред посетителите. От традиционни ястия до иновативни рецепти, всеки можеше да открие нещо по свой вкус, празнувайки богатството на българската кухня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Бенедикт
    Бойко Борисов ли откри фестивала?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари