Параход "Радецки" кани посетители да творят за Деня на независимостта

0
Посетителите ще рисуват и ще научат повече за историята на България
Посетителите ще рисуват и ще научат повече за историята на България Снимка: НИМ

Посетителите ще рисуват и ще научат повече за историята на България

Националният музей-параход "Радецки" - единственият плаващ музей на Балканите, подготвя специално събитие за Деня на независимостта на България. На 22 септември, неделя, посетителите ще бъдат посрещнати с традиционни български символи и ще имат възможност да участват в творческа инициатива, посветена на празника.

Кирил Трифонов, ръководител на изнесената териториална структура на Националния исторически музей "Параход Радецки", споделя пред Българската телеграфна агенция: "Нарисувай българската Независимост" е събитие, което ще се проведе в рамките на целия ден за нашите посетители." Той допълва, че гостите ще бъдат посрещнати с питка и мед - символи на българското гостоприемство и плодородие.

Събитието се организира в партньорство с арт галерия Dali Vino от град Враца. Посетителите ще имат възможността да създадат свои картини с български мотиви, вдъхновени от историята и културата на страната. За да подчертаят празничната атмосфера, организаторите ще предложат и чаша вино на пълнолетните участници.

Освен творческата част, музеят е подготвил и специална беседа за всички посетители в неделя. Тя ще запознае гостите с историческото значение на парахода "Радецки" и неговата роля в българската история.

Историята на възстановяването на парахода "Радецки" е не по-малко вълнуваща от оригиналния кораб. На 30 октомври 1965 година започва изграждането му в корабостроителния и кораборемонтен завод "Иван Димитров" в град Русе. Според публикация на БТА от същата дата, "корабът ще има външния вид и вътрешното разпределение на някогашния "Радецки", с който Ботевата чета е преминала българския бряг".

Възстановката е била планирана да бъде максимално автентична, като се използват австрийски чертежи на оригиналния кораб и свидетелства на очевидци. Този подход гарантира, че новият "Радецки" ще бъде вярно копие на историческия плавателен съд.

Интересен факт е, че финансирането за построяването на кораба е било до голяма степен резултат от обществена инициатива. Няколко дни преди започването на строежа, БТА публикува информация, че са събрани над 300 000 лева за кораба "Радецки". Тези средства са набрани предимно чрез трудови инициативи, събиране на билки и вторични суровини, както и чрез изнасяне на художествени програми.

Особено впечатляващ е приносът на младото поколение. Пионерите от Врачански окръг са се отличили, като са събрали над 20 000 лева при първоначално обещание за 16 200 лева. Това показва силния обществен ентусиазъм и подкрепа за проекта, който е обединил българи от различни възрасти и региони.

Днес, почти 60 години по-късно, параходът "Радецки" продължава да бъде символ на българската история и патриотизъм. Събитието "Нарисувай българската Независимост" е чудесна възможност за съвременните българи да се докоснат до този важен исторически артефакт и да изразят своето разбиране за независимостта чрез изкуството.

Инициативата съчетава образователни и творчески елементи, давайки възможност на посетителите не само да научат повече за историята на България, но и да участват активно в честването на Деня на независимостта. Това е уникален начин да се съхрани и предаде историческата памет на следващите поколения, като същевременно се създават нови спомени и традиции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари