Напрежението в Близкия изток тласка цените на петрола нагоре

0
Брент и американският лек суров петрол отбелязват значителен ръст
Брент и американският лек суров петрол отбелязват значителен ръст Снимка: Асен Игнатов / Архив

Брент и американският лек суров петрол отбелязват значителен ръст

Напрежението в Близкия изток тласка цените на петрола нагоре.

Геополитическото напрежение в Близкия изток продължава да оказва силно влияние върху световните петролни пазари, като цените на черното злато отбелязват значителен ръст. Опасенията от потенциално нарушаване на доставките от този ключов за глобалното снабдяване регион подхранват възходящата тенденция.

Към момента фючърсите на сорта Брент от Северно море, който служи като референтен за европейския пазар, отчитат повишение от 80 цента или 1,08 процента, достигайки 74,7 долара за барел. Междувременно, котировките на американския лек суров петрол също бележат ръст - с 85 цента или 1,21 процента, като цената достига 70,95 долара за барел, предаде Ройтерс.

Тази тенденция е продължение на вчерашното повишение, когато и двата контракта регистрираха покачване с около 0,4 процента.

Ескалацията на военните действия в региона е основен фактор за нестабилността на пазара. През нощта Израел извърши въздушни удари в центъра на Бейрут, при които загинаха най-малко шестима души. Този инцидент идва само ден след като израелската армия претърпя най-тежките си загуби на ливанския фронт в продължаващия вече една година конфликт с подкрепяната от Иран въоръжена групировка "Хизбула". Напрежението допълнително се засили след като Иран изстреля над 180 балистични ракети срещу Израел.

Тони Сикамор, пазарен анализатор в "Ай Джи" (IG), коментира ситуацията: "Оттук нататък е игра на изчакване, за да видим какъв ще бъде отговорът на Израел и подозирам, че той ще дойде след приключването на празника Рош Хашана (еврейската Нова година) утре. Съмнявам се, че Израел ще се насочи към иранската петролна инфраструктура, тъй като подобен ход вероятно ще тласне цените на петрола към 80 долара, което би било неодобрено от съюзниците на Израел, които искат да намалят инфлацията."

На фона на геополитическото напрежение, данните за петролните запаси в Съединените щати също влияят върху пазарната динамика. Официални статистики, публикувани късно снощи, показват, че запасите от суров петрол в страната са нараснали с 3,9 милиона барела, достигайки 417 милиона барела през седмицата, приключила на 27 септември. Това увеличение значително надхвърля прогнозите на анализаторите, които очакваха ръст от 1,3 милиона барела.

Експертите продължават да следят внимателно развитието на ситуацията в Близкия изток и потенциалното ѝ въздействие върху глобалните петролни пазари. Инвеститорите и анализаторите остават нащрек за всяка промяна в геополитическата обстановка, която би могла да повлияе на цените и доставките на петрол в световен мащаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Заради 99% от депутатите, останалите имат лоша репутация!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари