Откриха находка в Русе, свързана с обект 889

3
Обект 889 са наричали засекретения Дунав мост по време на строителството му
Обект 889 са наричали засекретения Дунав мост по време на строителството му Снимка: Пламенка Ангелова / Бряг

Обект 889 са наричали засекретения Дунав мост по време на строителството му

Нова оригинална находка, свързана с Обект 889, както по време на строителството му е наричан засекретеният Дунав мост, е открита в Русе. За неизвестната досега находка съобщи историчката д-р Веселина Антонова, архивист в Държавна опера Русе, пред вестник Бряг.

В помещение на зала „Филхармония“ (бившия Дом на културата на транспортните работници) Веселина Антонова, между множеството натрупани с годините вещи, се натъква на дървена дръжка с добре навито червено знаме. Изненадата за опитната архивистка е голяма, когато развивайки флага, вижда избродирания със златна сърма текст: „Първенец в съревнованието – в чест на 1 май 1954 г. – Русе – Гюргево“. На обратната страна е същият текст, само че на румънски. Веднага става ясно, че става дума за изключителен артефакт от времето на строителството на Дунав мост. Артефакт, който е престоял в това помещение цели 70 години.

Историческата стойност на намерения артефакт е неоспорима, въпреки идеологическата окраска, свързана със социалистическото съревнование – движеща сила във всички трудови начинания по онова време. „Имаше огромен ентусиазъм“ – разказват участници в изграждането на моста през 50-те години на миналия век.

Строителният профкомитет на Обект 889 насърчава първенците в строителството, като награждава със знамето. Д-р Веселина Антонова споделя: „Когато преди пет години бях назначена в Операта, ми предадоха събрания художествен архив, който бе в много голям обем и трябваше огромна работа по неговата обработка и правилно архивиране. Освен това, в оперния театър имаше безброй звена, които също пазеха снимки и документи, записи и други материали. В един момент реших, че трябва да проверя какво има и в зала „Филхармония“ като част от Русенската опера. Обхождайки сградата, прегледах материалите и по-ценните неща, на които се натъкнах, бяха снимки, останали от фестивала „Мартенски музикални дни“, който преди години се провеждаше само в залата на Дома на културата. Така попаднах и на червеното копринено знаме – страхотен експонат за историята на града“.

На 20 юни т.г. бе отбелязана 70-годишнината от построяването на Моста на дружбата, както първоначално е наречен. За най-големия мост, построен на река в Европа по това време (1954 г.) съществуват много факти: за архитектите, строителите, техническите му параметри и ентусиазма при строителството му. Създадени са телевизионни филми, писани са репортажи, а разказите на живи участници са събрани в множество архиви. Интересът и любопитството към нови подробности не стихват, може би защото преди изграждането на моста преди 70 години е обвито в тайнственост – дори официозът вестник „Работническо дело“ не публикува нито ред за това изключително мащабно строителство, защото Обект 889 е засекретен.

Веселина Антонова споделя, че търси възможност и се надява, че историята на Моста ще бъде експонирана. В държавния архив Русе и в Централния държавен архив София има запазени много документи за отчуждаването на земята около моста, за строителството. Съществуват документи за водено съдебно дело за смъртта на работници, загинали през тежката зима на 1953/54 година при издълбаването на т.н. кесони, където се поставят устоите на моста.

Въпреки многото непубликувана информация, Обект 889 вече не е засекретен и сега може да бъде направена не само добра експозиция, но и цялостен сборник с историята на построяването на Дунав мост, предлага историчката Веселина Антонова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Гошото
    Дето каза туй човека дето тъй прай дето
  • 4
    6
    до дани
    дано на някой водката да не му прелее че да не объркат координатите.Пияна работа.
  • 0
    5
    Дани
    Сега само знаят,как се амортизират подобен тип невероятни съоръжения!!! Много правилно е бил засекретен обект, защото има една ""Велика държава "_която винаги се е интересувал (и до ден днешен)_от взривяването на подобни!!!Знам за абсолютно достоверен случай --от моя прабаба, която разказва на баба и т,н! Дъщерите на нейните комшии през 1944г бягат с германците!!!(Млади момичета) Винаги е имало шибаланки!!!!Та от Германия заминават за Великата държава!!!зИ още през 60 и 70г на миналия век са посещавали България!!!!!Да, да позволили са им!!!Та _те са идвали да снимат Дунав мост!!Шпионки!!Казвам го защото никой от участниците отдавна не е между живите!!! Пък аз няма как да ги познавам ((И разказвача отдавна не е между живите)Разказано е от поколенията.... ........ Дълго стана
  • 8
    4
    до зрителя
    Сега още боядисват! 😁😁😁
  • 11
    3
    Зрител
    Само десетина години след 9 септември са построени Мостът на дружбата, Дом на културата, ВИМЕСС, най-голямата тогава на Балканите ЖП гара. ...А сега, през последните трийсет и кусур демократични години?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари