Магистралата на трупчета

1
Магистралата Русе – Велико Търново: Дългоочакваната връзка на Северна България
Магистралата Русе – Велико Търново: Дългоочакваната връзка на Северна България

Магистралата Русе – Велико Търново: Дългоочакваната връзка на Северна България

Когато някой спомене пътуване до Русе, първите асоциации обикновено са свързани с тежкия трафик и многобройните тирове. От средата на ХХ век, когато новият Дунав мост свързва Русе с Румъния, пътуващите от българската страна са принудени да се движат по двулентов път, който е не само изморителен, но и опасен. Липсата на магистрала между Велико Търново и Русе от десетилетия е проблем за региона, като пътят е сред най-натоварените и с висока концентрация на катастрофи и жертви на пътя.

Началото на строителството

През декември 2023 г. бе направена символичната първа копка на новия път край село Ценово, в присъствието на тогавашния премиер Николай Денков. Това бележи началото на строителството на малка отсечка от трасето. По план магистралата ще бъде дълга над 130 км, като досега са сключени договори за строителство и надзор само за два участъка. До края на 2024 г. се очаква да бъде обявена обществена поръчка за третия участък, който е над 57 км и стига до Велико Търново.

Екологични и правни пречки

Проектът за магистралата срещна множество пречки, включително жалби от жители на село Хотница, които твърдяха, че трасето ще има неблагоприятно въздействие върху местната природа. Въпреки това, през 2018 г. Върховният административен съд отхвърли тези жалби, като посочи, че всички изисквани от закона процедури са спазени. Това решение отпуши някои действия по проекта, но първата поръчка за проектиране и строителство бе обявена чак през декември 2020 г.

Финансови и организационни предизвикателства

Финансирането на магистралата е друг значителен проблем. През 2019 г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) твърдеше, че финансирането ще дойде от националния бюджет, но към 2021 г. стана ясно, че агенцията многократно надхвърля наличния си бюджет с ангажименти за множество нови обекти. Засега България не е кандидатствала за европейско финансиране за магистралата, но през февруари 2024 г. АПИ избра изпълнител за изработването на формуляра за кандидатстване за европейско финансиране по оперативна програма "Транспорт" за периода 2021-2027.

Неизпълнени обещания и забавяния

Проектът за магистралата Русе – Велико Търново е съпътстван от многобройни неизпълнени обещания и забавяния. През годините, правителството на ГЕРБ и бившият премиер Бойко Борисов многократно обещаваха бързо изграждане на магистралата. През 2015 г. Борисов заяви, че новият път трябва да бъде завършен до 2017 г., но това не се случи. Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие, също многократно уверяваше обществеността, че проектът е приоритет и ще бъде завършен в кратки срокове, но реалността показа друго.

Текущо състояние и бъдещи планове

Въпреки че за първия участък, започващ от Русе, има подписан договор с изпълнител, отсечката все още не се строи. Изпълнител на изграждането е обединение от четири фирми, включително "Инфра експерт" и "Автомагистрали - Черно море". Изпълнител на втората част от магистралата е обединение между пет фирми, включително "Европейски пътища" и "Грома холд".

На 3 декември 2023 г. бе направена символична първа копка на втория участък, дълъг 7.9 км, между 61-вия и 69-ия километър, в землището на община Ценово. За останалата част от магистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Магистралата Русе – Велико Търново е проект, който има потенциал да промени транспортната инфраструктура на Северна България. Въпреки многобройните пречки и забавяния, строителството вече започна и се очаква да продължи с ускорени темпове.

Последната надежда е до 2030 година Русе да бъде свързан с останалата част на страната чрез модерна магистрала, което ще намали времето за пътуване и ще повиши безопасността на пътя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    13
    до 2030 г. на Куково лято!
    Последната надежда е до: 3 0 2 0 година Русе да бъде свързан с останалата част на страната чрез модерна магистрала
  • 22
    12
    Колю Русе
    Дайте парите на фирма, която знае как се строи и ще го направи за 2 години: например фирма от Турция, фирма от Китай те там не си поплюват - имат техника, имат организация, само един проблем има не дават парите а ги влагат в пътя, за който са поели ангажимент за строителство
  • 16
    11
    Фолю Кичето
    А в републиканските бюджети правени от Кокорчо колко средства бяха отделени за строителство на пътна инфраструктура за Русенска област ? 0.00 лева
  • 30
    10
    Българин
    Зелените на Тома Белев като част от корумпираната ДеБил ПеПерастка сган,с години пречеха на реализацията на важни инфраструктурни проекти,включително и тази магистрала.
  • 20
    9
    Депутат педерс
    Всички депутати са травестии
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари