Над половин милион лева са източени с фиктивни назначения в Смолянския театър

0
Прокуратурата и полицията разкриха подробности за скандалната схема
Прокуратурата и полицията разкриха подробности за скандалната схема

Директорът ще бъде пуснат под парична гаранция от 15 000 лева

Разкрита мащабна измама в Смолянския театър: Над половин милион лева присвоени чрез фиктивни назначения.

Окръжна прокуратура - Пловдив и Министерството на вътрешните работи (МВР) разкриха мащабна схема за длъжностно присвояване в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" в град Смолян. Според разследването, 41 души са били фиктивно назначени в културната институция, а присвоената сума надхвърля 580 000 лева.

Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор на град Пловдив и наблюдаващ прокурор по делото, предостави подробности за разследването по време на брифинг, организиран от Окръжна прокуратура - Пловдив и МВР. Той разкри, че досъдебното производство се фокусира върху неправомерното разходване на средства от държавния бюджет, отпуснати чрез Министерството на културата за театрите в Разград и Смолян.

"Към момента към наказателна отговорност са привлечени пет лица. Четиримата, за които бяхте информирани по-рано. Днес беше повдигнато обвинение на директора на театъра в Смолян - Румен Бечев", заяви Гавраилов, предаде БНТ. Той добави, че обвинението срещу Бечев е подобно на това срещу директора на театъра в Разград и се отнася до "извършено в съучастие длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай". За такова престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Според прокурор Гавраилов, обвиняемият директор на Смолянския театър в момента дава обяснения пред полицейските служители и оказва пълно съдействие на разследването. Въпреки това, предвид възрастта и здравословното му състояние, му е наложена мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 15 000 лева.

Разследването е разкрило, че общо над 80 лица са били назначавани на фиктивни договори в двата театъра. За Смолянския театър броят на фиктивно назначените достига 41 души. Като съучастник на обвиняемия директор, в качеството на помагач, е посочен лице с фамилия Писков.

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания, при които са иззети около 180 000 лева. Допълнително, част от замесените лица доброволно са предали на разследващите около 82 000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари